Turistbranche glad for lufthavns vækstplan

Allan L. Agerholm.

TURISME: For at skabe plads til millioner af ekstra passagerer vil Københavns Lufthavn de kommende år udvide for milliarder af kr. Det glæder VisitDenmark, WoCo, Horesta og Dansk Erhverv.

”International turisme er et globalt væksterhverv, men Danmark var ikke tidligere dygtig til at få andel i den vækst. Men den kurve er nu knækket og Danmark har de seneste år fået vendt trenden og har nu udsigt til at skabe rekord i internationale hotelovernatninger de kommende år.”

Det sagde VisitDenmarks bestyrelsesformand, Allan Agerholm, i fredags til standby.dk ved pressemødet i Københavns Lufthavn, hvor lufthavnen præsenterede sin store opdaterede vækstplan.

”For at Danmark får sin andel af denne vækst, er det afgørende med de rette rammevilkår, herunder at flypassagerer kan komme hertil. For det er ikke fra bilturisterne, den danske vækst kommer. Det er derfor afgørende, at de danske lufthavne – i øst og vest – investerer. Vi har de seneste mange år set en klar linje mellem antallet af ankommende flypassagerer og antallet af internationale hotelovernatninger. Det skaber nye jobs i Danmark, jobs der ikke kan flyttes til andre og lønmæssigt billigere lande,” sagde Allan Agerholm.

Vigtigt at lufthavnen får flere ruter

Fra Wonderful Copenhagen lød kommentaren fra adm. direktør, Mikkel Aarø-Hansen: ”Københavns Lufthavns ambitiøse plan vil få stor betydning for vækst i hele metropolregionen, Greater Copenhagen, og hele Danmark. Det er afgørende, at lufthavnen opretholder sin funktion som nordeuropæisk knudepunkt, der giver et betydeligt rutenet og bedre international tilgængelighed. Udviklingen af nye ruter fra vigtige markeder og vækstcentre er afgørende for, at Danmark fremover kan skabe vækst og beskæftigelse via turisme og tiltrækning af investeringer.”

Udbygning er afgørende

”Globalt boomer turismen i disse år. Det skaber arbejdspladser og aktivitet, og denne vækstbølge skal Danmark med på. Men det kræver, at vi er konkurrencedygtige på pris, kvalitet og kapacitet. Med disse udbygningsplaner tager Københavns Lufthavn et kæmpe skridt i forhold til at sikre bedre kapacitet, når det gælder tilgængelighed til Danmark,” siger Katia K. Østergaard, adm. direktør i Horesta.

Hotel- og restauranterhvervet i Danmark har de seneste 5-10 år løftet kvalitetsniveauet og skabt mere kapacitet. Antallet af hotelværelser er siden 2008 steget med 7.200, en vækst på 20 pct., og de kommende tre år ventes antallet af danske hotelværelser øget med op til 6.000. Samtidig er antallet af restauranter i samme periode vokset 10 pct. og har siden finanskrisen været den største jobskaber i Danmark, oplyser Horesta.

”Turisterhvervet er rustet til at tage imod mange flere gæster. Vi har øget kapaciteten og kvaliteten. Men det er vigtigt for fortsat vækst, at det samtidig er nemt at komme hertil, og her er det helt afgørende, at Københavns Lufthavn også fremover vil være et knudepunkt,” siger Katia K. Østergaard.

Knivskarp konkurrence

”Det er utroligt vigtigt for dansk erhvervsliv, at Københavns Lufthavn nu udbygger sin position. I en globaliseret verden er konkurrencen knivskarp,” siger Susanne Nordenbæk, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

Københavns Lufthavn er på vej mod 40 mio. passager om året. Flere passagerer og langruter vil også gavne dansk turisme. En stor del af fremtidens vækst i turisme vil komme fra Asien, hvorfor arbejdet med at tiltrække direkte ruter til Danmark i fremtiden bliver endnu mere aktuelt, hedder det.

”Det er politikernes opgave, at der tages de nødvendige initiativer til at styrke turismen bredt i hele Danmark. Der er et kæmpe potentiale i at tiltrække flere turister, men det kræver mere end blot flere flyruter at få realiseret det potentiale,” siger Susanne Nordenbæk.​