Turistbranchen vil styrke nordjysk vækst

Grenen i Skagen.

TURISME: Erhvervslivet og politikere i Nordjylland går sammen om at forbedre vækst gennem turisme. Målet er bl.a. at tiltrække flere turister.

Hvordan styrkes grundlaget for udvikling af vækst og beskæftigelse via turismen i Nordjylland? Det var udgangspunkt for seminar mandag på Frederikshavn Rådhus.

Her drøftede 50 erhvervsledere, politikere, turismeaktører og faglige organisationer, hvordan væksten i Nordjylland kan øges ved udvikling af turismen.

Rederiet Stena Line havde taget initiativ til mødet. I Danmark sejler Stena Line på Frederikshavn-Göteborg, Frederikshavn-Oslo og Grenaa-Varberg.

”Nordjylland er populært for turister, men det er vigtigt, at vi samarbejder om, at denne positive udvikling fortsætter og styrkes. Der er gode muligheder for, at vi kan gøre endnu mere for at styrke turismen fra både Norge og Sverige til Nordjylland og derved også styrke beskæftigelse og vækst i det nordjyske,” siger Tony Michaelsen, chef for Stena Lines ruter til Danmark.

Blandt deltagerne på seminaret var direktør for VisitNordjylland, Lars Enevold Pedersen, Socialdemokratiets transportordfører i Folketinget, Rasmus Prehn, der er valgt i Aalborg og Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, der også er valgt til Folketinget i Nordjylland.

”Det er vigtigt, at vi fokuserer på turismen i Nordjylland. Vi har en region her med enestående natur og oplevelser, men også et pulserende byliv. Så det er positivt, at der tages initiativ til, at hele regionen går sammen for at styrke turismen,” siger Rasmus Prehn.

Bent Bøgsted siger: ”Vi kæmper for flere gode jobs i Nordjylland, og det er vigtigt at lytte til turisterhvervet og forsøge at give det endnu bedre vilkår. Nordjylland er den landsdel, hvor turismen fylder mest i den samlede økonomi.”

Også direktør Lars Enevold fra VisitNordjylland er enig i, at turismen er en vigtig vækstmotor: ”Vi har det sidste år set færre nordmænd i Nordjylland. Derfor er det netop endnu vigtigere, at vi fokuserer på at styrke turismen i Nordjylland og vejen dertil begynder med endnu bedre samarbejde.”

’Project incoming Nordjylland’

De udenlandske turister i Nordjylland kommer primært fra Holland, Norge, Tyskland, Storbritannien, Sverige, USA og Kina. Der er flest overnatninger fra tyske turister, mens de norske har det højeste døgnforbrug.

Nordjylland havde sidste år 7,6 mio. turistovernatninger og omsatte for ca. 10 milliarder kr. på den konto. Den absolutte hovedpart af udenlandske turister kommer kørende til Nordjylland – enten via færgeruterne fra Norge og Sverige eller med bil op gennem Jylland.

Kun omkring en pct. af de udenlandske turister kommer med fly – fra efteråret får Ryanair sin første rute til Aalborg – fra Ryanairs hovedlufthavn, Stansted ved London.

Forleden søsatte VisitNordjylland, Business Region North Danmark og Aalborg Lufthavn ’Project incoming Nordjylland’ for at gøre Nordjylland mere attraktiv og lettere tilgængelig for udenlandske turister.

Blandt Nordjyllands største rejsemål er Grenen ved Skagen fulgt af Fårup Sommerland, Rubjerg Knude, Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, Aalborg Zoo, Lindholm Høje, Museumscenter Hanstholm, Nationalpark Thy og Jesperhus Feriepark.