Grindejagt. (Foto: Sea Shepherd Conservation Society)

Turister opfordres til ikke at besøge Færøerne

Dyreværnsaktivister ønsker at ramme færøsk turisme og dermed få regeringen til at forbyde jagt på grindehvaler. Den færøske regering mener dog ikke, at de to ting er i modstrid med hinanden.

Færingernes årlige jagt på grindehvaler har adskillige gange været årsag til ophedet debat, da billeder af døde hvaler og havvandet, som er farvet rødt af deres blod, har bragt sindene i kog hos nogen, mens andre har argumenteret på vegne af den kulturelt forankrede tradition.

Nu benytter organisationen Only One grindejagten som anstødssten til en ny kampagne, der har til formål at få turisterne til at holde sig væk fra Færøerne, da dyreværnsaktivisterne håber, at man den vej omkring kan tvinge politikerne til helt at forbyde jagten.

Derfor har man søsat kampagnen ‘Dont Visit Faroe Islands‘, hvor organisationen via opslag på sociale medier vil sprede budskabet om den praksis, som man tager afstand fra, og dermed ramme Færøernes turismeindtjening. Det skriver Euronews.

Krydstogtturister overværede jagt
Udover opslagene på diverse sociale medier består den aktuelle kampagne af en underskriftindsamling, som dog i første omgang blev lanceret i 2021 på baggrund af, at der – ifølge Only One – dengang blev slået 1.400 hvaler ihjel på én enkelt jagt.

I skrivende stund fremgår det, at 407.526 personer har skrevet under. Det er dog værd at bemærke, at det ikke kræver nogen form for legitimation eller lignende at deltage i underskriftindsamlingen.

Only One oplyser, at årsagen til, at organisationen nu har iværksat den nye kampagne, er en hændelse, der fandt sted den 9. juli, da det britiske krydstogtskib MS Ambition fra rederiet Ambassador Cruise Line gjorde anløb i Tórshavn.

Uden at være blevet oplyst om det på forhånd blev de ombordværende vidne til jagten, da der tilsyneladende blev slået 78 grindehvaler ihjel, mens skibet befandt sig i havnen.

Kan være et dramatisk syn
Maissa Rababy, der er en del af Only One, fortæller, at organisationen håber, at kampagnen kan blive en anledning til, at man kan komme i dialog med Færøernes Landsstyre.

”Vi ønsker, at personer, som støtter os, vil opfordre turister til at droppe deres besøg på Færøerne og presse regeringen til at forbyde grindejagten en gang for alle. Disse jagter er ikke nævnt i rejsekatalogerne, men vi vil sikre os, at alle ved, hvad der foregår.”

Landsstyret mener dog ikke, at de lokales jagt bør føre til, at turister vælger en anden feriedestination end Færøerne, lyder det i en skriftlig udtalelse på baggrunden af den omtalte hændelse, hvor krydstogtturisterne blev vidne til jagten på grindehvaler.

”At turismen og hvaljagten finder sted side om side på Færøerne er ikke en kilde til bekymring for regeringen til trods for, at jagten kan være et dramatisk syn for personer, som ikke er vant til at overvære slagtning af pattedyr.”

”Grindejagten er reguleret ved lov og organiseret med henblik på at sikre deltagerens sikkerhed samt at gældende dyrevelfærdslovgivning overholdes.”


Relaterede artikler:

Krydstogtrederi beklager barsk færøsk oplevelse

Frivillige havde atter forårsrengøring på Færøerne

Færøerne i shitstorm efter massedrab på delfiner