Tyrkiet Eksperten konkurs

tyrkiet ekspertenCHARTERREJSEBUREAUER: Danmarks 5. største charterrejsebureau gik lørdag konkurs – 1.500 danskere er strandet i Tyrkiet. Tyrkiet Ekspertens konkurs undrer ikke formand for charterrejsearrangørerne. Tyrkiet Eksperten opstod på ruiner af krakket charterbureau.

Med ca. 120.000 årlige gæster var Tyrkiet Eksperten femte største charterrejsebureau i Danmark. Tyrkiet Eksperten forklarer konkursen med den gode danske sommer, som fik mange til at blive hjemme.

”Vi fik sent lørdag formiddag meddelelsen fra Tyrkiet Eksperten om deres konkursbegæring; den bliver behandlet mandag i Sø- og Handelsretten. Lige nu er vi ved at danne os et overblik, og skal bl.a. have de ca. 1.500 berørte gæster hjem fra Tyrkiet,” siger adm. direktør i Rejsegarantifonden, Birgitte Fjeldhoff, til standby.dk

Tyrkiet Eksperten havde tilsyneladende kun gæster i Tyrkiet ved konkursen. Rejsegarantifonden har aftale med alarmcentralen SOS International om hjemtransport af danskere ved f.eks. rejsebureau-konkurser. Det kræver dog, at den rejsende har købt en pakkerejse, f.eks. fly og hotel, eller flybillet med konkursbeskyttelse.

Rejsebrancheanalytiker Ole Egholm sagde lørdag til standby.dk, at han var overrasket over konkursen. ”Tyrkiet Eksperten havde ikke de mest gennemsigtige regnskaber, men de har dog haft overskud hvert eneste år i de seneste 15 år, og havde en egenkapital ved udgangen af 2012 på over 15 mio. kr. – og var ikke længere på min observationsliste over konkurstruede rejsebureauer,” siger Ole Egholm.

Omvendt siger formanden for charterselskabernes brancheforening, RID (Rejsearrangører i Danmark), Spies-direktør Jan Vendelbo, til standby.dk, at han ikke er overrasket overkonkursen hos Tyrkiet Eksperten.

”Vi vil gerne hjælpe de strandede danske rejsende hjem fra Tyrkiet, men her i efterårsferien er vores fly smaskfulde – så det vil kræve, at f.eks. Rejsegarantifonden booker os til at sende ekstra fly af sted,” siger Jan Vendelbo og tilføjer:

”Og, nej, konkursen kommer ikke overraskende. Der har længe været rygter om, at Tyrkiet Eksperten ikke havde penge til at betale lønninger og hoteller ligesom flere flyselskaber havde annulleret deres kontrakter med Tyrkiet Eksperten, fordi de ikke fik deres penge.”

”Et af problemerne med Tyrkiet Eksperten har været dets finansielle set-up, som har været meget uigennemskueligt. Ligeledes har også de været påvirket af den danske sommer med fantastisk vejr – den betød mindre efterspørgsel på charterrejser til f.eks. Tyrkiet,” siger Jan Vendelbo og fortsætter:
”Så med disse faktorer – at de ikke betaler lønninger, hoteller og taber penge pga. mindre efterspørgsel i et marked med overkapacitet – kræver det ikke, at man er den store Einstein for at regne ud, at det så umuligt ud for Tyrkiet Eksperten. For ganske nylig solgte de rejser til Tyrkiet til sindssygt billige priser, det var så den sidste krampetrækning.”

Jan Vendelbo vurderer, at Tyrkiet Eksperten som største arrangør af rejser til Tyrkiet har haft ca. 40 pct. af markedet fra Danmark. Mange af dets 120.000 rejsende var f.eks. tyrkere i Danmark som skulle besøge venner og familie, mens ca. 50.000 var egentlige charterrejsende.

Tyrkiet Eksperten har den seneste tid kun fløjet med tyrkiske flyselskaber – danske Jet Time droppede sidste år en kontrakt med Tyrkiet Eksperten.

Til Ritzau sagde Scanway/Tyrkiet Eksperten salgs- og marketingsdirektør, Deniz Jensen, dag:

”Vi har kontakt med Rejsegarantifonden, for at de skal begære os konkurs, så de overtager forpligtelsen over for de kunder, der er strandet. Og så ophører Scanway/Tyrkiet Eksperten med at eksistere.”

Scanway var den del af Tyrkiet Eksperten som solgte rejser til andre lande, f.eks. Thailand.

Deniz Jensen forsikrer, at kunder, der har købt en pakkerejse hos selskabet, er dækket af Rejsegarantifonden og vil kunne se frem til at få en ny rejse eller pengene retur.

Tyrkiet Eksperten ApS blev grundlagt d. 13. januar 1997 i København. Det opstod på ruinerne af Sultan Rejser, der krakkede i 1996 med et tab på 24 mio. kr.

Tyrkiet Eksperten var ikke medlem af foreningen af seriøse charterrejsearrangører i Danmark, RID.

”For at være medlem af RID kræves bl.a. at arrangørerne driver deres virksomhed på en seriøs måde,” hedder det på foreningens forside.

Sidste år solgte RID’s 13 medlemmer 986.306 charterrejser – ca. 85 pct. af det danske chartermarked.

De fire charterbureauer, som var større end Tyrkiet Eksperten, er alle RID-medlemmer. Disse havde sidste år disse salgstal:

1) Spies: 265.206

2) Star Tour: 244.527

3) Apollo: 133.491

4) Bravo Tours: 131.448

5) Tyrkiet Eksperten: 120.000 (bureauet eget tal, oplyst til standby.dk)

Herefter fulgte Falk Lauritsen Rejser, Atlantis Rejser, Århus Charter, Primo Tours, Folkeferie.dk og Club La Santa 14.524.

Tyrkiet Eksperten har flere gange sagt til standby.dk, at man ikke var medlem af RID, fordi det ville være alt for dyrt. Da charterselskabernes brancheforening, RID (Rejsearrangører i Danmark) så oplyste til standby.dk, at årskontingentet for Tyrkiet Eksperten som RID-medlem ville være 25.000 kr. – altså 5 øre pr. passager, lød meldingen fra rejsebureauet at det ville overveje medlemskab. Det blev så aldrig til noget – og nu er Tyrkiet Eksperten ikke mere.