Tyrkiet Ekspertens krak kan blive rejsebranchens dyreste

Birgitte Fjeldhoff foran Tyrkiet Eksperten. Foto: Preben Pathuel.

REJSEBUREAUKRAK: Konkursen i Tyrkiet Eksperten kan koste Rejsegarantifonden op mod 30 mio. kr. Med sin tidligere konkurs med Sultan Rejser kan Tyrkiet Ekspertens bagmand samlet have kostet fonden 36 mio. kr.

Rejsegarantifonden anslog i går, at konkursen i Tyrkiet Eksperten kan koste fonden 25-30 mio. kr. Fonden vil ikke skrive ”svindel” om driften af charterrejsebureauet, men er tæt på at antyde det i pressemeddelelse.

Fondens hidtil dyreste krak kom i 1996, hvor Calypso Verdensrejsers konkurs kostede fonden 28,4 mio. kr.

”Om der er forsvundet millioner af kroner inden Tyrkiet Ekspertens konkurs sidste måned og hvor de eventuelt er forsvundet hen, skal boets kurator (advokat Ole Borch, red) prøve at finde ud af, men det er en kæmpestor konkurs, derfor vil vi vide, hvad der er sket,” siger Rejsegarantifondens direktør, Birgitte Fjeldhoff, til standby.dk og tilføjer: ”Den solfyldte danske sommer i år var ikke god for bl.a. de danske charterrejsebureauer.”

Ifølge rejsebrancheanalytiker Ole Egholm antyder Rejsegarantifonden i sin pressemeddelelse i går ”så kraftigt de kan ulovligheder i forbindelse med Tyrkiet Ekspertens konkurs.”

I pressemeddelelsen skrev fonden i går: ”Fonden vil anmode kurator foretage grundig undersøgelse af årsagerne til konkursen, ligesom fonden vil anmode kurator undersøge, om der er foregået strafbare forhold i perioden forud for afsigelsen af konkursdekretet.”

Rejsegarantifonden foretog så sent som 30. juni i år kontrol af Tyrkiet Ekspertens kapitalberedskab, som blev fundet tilfredsstillende. Kontrollen omfattede bl.a. forespørgsler til selskabets statsautoriserede revisorfirma, Athos (i dag Baker Tilly).

”Vi troede, det gik godt hos Tyrkiet Eksperten, det viste tallene i hvert fald efter kontroleftersynet 30. juni,” siger Birgitte Fjeldhoff til standby.dk

Bag Tyrkiet Eksperten stod Gündüz Dogusoy, hvis hustru, Zeynep Dogusoy, officielt var adm. direktør, mens han søn, Deniz Jensen, var salgsdirektør. Gündüz Dogusoy gik i 1996 konkurs med charterrejsebureauet Sultan Rejser, hvilket kostede Rejsegarantifonden seks mio. kr. Kommer konkursen i Tyrkiet Eksperten til at koste op mod 30 mio. kr., som Rejsegarantifonden, anslår, vil Gündüz Dogusoy samlet have kostet fonden mindst 36 mio. kr.

I Rejsegarantifondens pressemeddelelse om Tyrkiet Eksperten i går stod bl.a.: ”Det er vanskeligt at estimere det tab, fonden må forventes at blive påført i forbindelse med konkursen, fordi der er mange usikkerhedsfaktorer i det materiale, vi indtil nu har modtaget fra selskabet. Der ser imidlertid ud til at være en af de største konkurser i fondens historie, og tabet kan beløbe sig til 25-30 mio. kr.”

”Fonden har siden konkursdekretets afsigelse modtaget et stort antal anmeldelser fra rejsekunder, som pga. konkursen ikke kom af sted. Fonden registrerer i øjeblikket kravene, som skal gennemgås og sammenholdes med selskabets bogføring og bookingsystem. På grund af det meget store antal rejsekunder kommer dette arbejde til at tage længere tid, og fonden er endnu ikke påbegyndt udbetalingerne i sagerne,” stod der i pressemeddelelsen.