Udenlandske hæveautomater i Danmark kan koste dyrt

”Pas på, hvilken automat du bruger, når du skal hæve penge”, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk, efter at flere udenlandske automater bliver stillet op på Danmarks turistede steder. Danske banker tager nemlig gebyrer op til 40 kroner, når man hæver her.

”Man kan sætte spørgsmålstegn ved, om de her meget høje hævegebyrer er på kanten af konkurrencereglerne. De må ikke være så høje, at de er ude af trit med de omkostninger, der er ved at producere ydelsen”, siger Troels Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet til DR P4 København.

Euronet har nu over 100 automater i Danmark, og udviklingen sker samtidig med, at de danske banker på ti år har lukket næsten 700 hæveautomater.

Troels Holmberg opfordrer til, at man læser det med småt i sin bankaftale, inden man putter sit Dankort ind i de udenlandske hæveautomater: ”Tjek med din bank, hvilken gebyrer de har. Er du ude at handle og får brug for kontanter, så gå efter automaterne med et Dankort logo på. En anden mulighed er at hæve over beløbet ude i butikkerne”, siger han til DR P4 København.

Kunder i Danske Bank eller Ringkjøbing Landbobank betaler minimum 30 kroner i gebyr. Afdelingsdirektør i Danske Bank svarer DR i en mail: ”Gebyret er det samme, som hvis man hæver i en hæveautomat, der rent fysisk er placeret i udlandet”, skriver Mark Namensen.

Kunder i Nordea betaler maksimalt otte kroner for at hæve: ”Før tog vi en procent af beløbet og minimum 30 kroner. Det gik vi væk fra, fordi vi gerne vil være nemmere at have med at gøre”, siger Mads Skovlund Pedersen, bankdirektør for privatkundeforretningen i Nordea til DR P4 København.