Med udsigt til fortsat lukkede landegrænser, har danskerne i år lejet dobbelt så mange ferie- og sommerhuse i vinter-, påske- og sommerferiemånederne som sidste år. Her er det Søndervig på den jyske Vestkyst. Arkivpressefoto via VisitDenmark: Mikkel Heriba.

Udenlandske turister tøver med at booke dansk ferie

Mens danskerne bestiller flere feriehuse, tøver udenlandske turister på grund af rejserestriktioner. Omvendt viser VisitDenmarks Rejseindikator, at bookinger af danske hoteller er langt under niveau

Danske og udenlandske gæster havde totalt booket 2,7 procent færre feriehuse i år ved udgangen af december end samme tid sidste år. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, som månedligt udarbejder opgørelse over bookede husuger i danske feriehuse.

Husuger er et mål for, hvor mange hele uger på syv dage et sommerhus har været udlejet. De nærmest officielle tal siger, at der i Danmark er omkring 200.000 sommerhuse, hvoraf kun cirka 40.000 udlejes via officielle kanaler.

Faldet i det totale antal husuger i år skyldes færre udenlandske bookninger. De tyske, norske, hollandske og svenske bookinger er alle under sidste års niveau, hvilket skyldes de nuværende rejserestriktioner med lukkede landegrænser, oplyser VisitDenmark.

Til gengæld er der dobbelt så mange eller flere danske bookninger i vinter-, påske- og sommerferiemånederne.

”Danskerne er godt i gang med at booke feriehusene herhjemme, mens udlændinge tøver. De gældende rejserestriktioner skaber stor usikkerhed om, hvornår vi igen kan begynde at rejse. Alle data fra nærmarkederne viser dog, at rejselysten er stærkt stigende, og interessen for Danmark stor,” siger Jan Olsen, administrerende direktør i VisitDenmark.

Staycation: Flere danskere på vinterferie i danske sommerhuse
Danskere har rundt regnet forud-booket 7.000 husuger i danske feriehuse i februar 2021, hvilket er 102 pct. mere, end samme tid sidste år, viser tallene fra Danmarks Statistik.

”Aldrig er antallet af danske forud-bookinger steget så voldsomt som i år,” siger specialkonsulent i Danmarks Statistik, Paul Lubson.

Selvom flere danskere holder sommerhus-ferie i februar, så er sommermånederne stadig de mest efterspurgte. Juli er den mest populære sommerhusmåned for danskerne og står alene for 30 procent af alle årets udlejede husuger til danskere. Herefter følger august med 12 procent af de samlede husuger.

Ifølge VisitDenmarks Rejseindikator ligger bookingerne på de danske hoteller langt under niveau. I februar var de over 90 procent lavere end på samme tidspunkt sidste år både i København og i Danmark som helhed. Tallet skyldes primært færre bookinger fra udenlandske leisure- og erhvervsturister som følge af coronakrisen.

VisitDenmark kampagne for ferie- og mødeturisme
”2021 har fået en utrolig hård begyndelse, og første halvår vil fortsat være præget af stor uforudsigelighed om rejseadfærden. Vi kan kun håbe, at vaccinationerne kommer ud så hurtigt som muligt, og at der kommer nye værktøjer til at holde pandemien under kontrol, så vi kan begynde at se frem mod et mere normalt rejseliv,” siger Jan Olsen.

VisitDenmark prioriterer igen i år det danske hjemmemarked med kampagne for ferie- og mødeturisme, og vil også lancere kampagner for at trække turister fra især nærmarkederne til Danmark, så snart som muligt.

Ifølge Danmarks Statistik endte 2020 endte med 44,5 millioner målbare kommercielle overnatninger i Danmark. Det var 20,6 procent færre end i 2019, oplyses det.

Faldet dækker over en stigning i de danske overnatninger på 4,6 procent, mens de udenlandske gik tilbage med 44,3 procent. Der var tilbagegang fra alle dansk turismes vigtige udenlandske markeder. Det største marked, de vigtige tyske overnatninger gik ”kun” 23,1 procent tilbage sammenlignet med 2019 – mens Kina stod for den største relative tilbagegang, 90,6 procent, oplyser VisitDenmark.

Relaterede artikler:

Danske millionærer bag nyt feriehusprojekt

Pakkerejser hitter inden for Danmark

Forbruger taber klage om coronaaflyst ferieboligleje

Vi skal løfte dansk turisme igen i fællesskab

Ny dansk rejseindikator analyserer nyeste data