Smittetrykket er atter for højt i Spanien, vurderer Udenrigsministeriet, der nu igen fraråder rejser til hele landet, selv om der er stort forskel på smittetrykket i de forskellige spanske regioner. Arkivfoto fra Madrid: Henrik Baumgarten.

Udenrigsministeriet lukker atter for Spanien

Trods mange opfordringer fra rejsebranchen gad Udenrigsministeriet ikke udarbejde regionale rejsevejledninger for Spanien. Så nu er hele Spanien igen blevet orange. DRF: “En forkert beslutning.”

Udenrigsministeriet opdaterede torsdag eftermiddag sin rejsevejledning for Spanien med ordenen: ”Vi fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til Spanien, fordi Spanien ikke længere opfylder kriterierne for lave smittetal i modellen for rejsevejledninger for EU- og Schengen-landene.”

Ministeriet tilføjer: ”Hvis du allerede nu opholder dig i Spanien, kan du blive i Spanien, indtil din ferie er slut. Du bør dog være særligt opmærksom på at følge vores rejseråd i en tid med COVID-19 for at minimere risikoen for at blive smittet med coronavirus.”

Udenrigsministeriet opfordrer til at danskere lade sig teste for COVID-19 efter hjemkomst til Danmark, men ikke til at blive hjemme i 14 dage.

Danmarks Rejsebureau Forening: Urimeligt at lukke hele Spanien
I en pressemeddelelse undrer Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) sig og mener, at beslutningen er taget på et spinkelt grundlag. DRF har i flere uger udtrykt ønske om en regional rejsevejledning for Spanien.

”Covid-19 spreder sig på det spanske fastland, og smittetrykket er nu så højt, at Udenrigsministeriet fraråder rejser dertil. Det er en fornuftig beslutning,” skriver DRF og fortsætter:

”Men at Udenrigsministeriets beslutter at lukke hele landet med en enkelt pennestrøg er urimeligt. På både Balearerne (med blandt andet Mallorca, red) og De Kanariske Øer er der ikke tale om nogen alarmerende stigning i smittetrykket, og danske turister bør derfor stadig have muligheden for at rejse til for eksempel Mallorca, også i de kommende måneder.”

Danmarks Rejsebureau Forening ønsker, at Udenrigsministeriet ”genbesøger deres hidtidige beslutning om ikke at udarbejde regionale rejsevejledninger for visse lande, fordi det er for ”administrativt tungt,” som Udenrigsministeriet formulerede det,” skriver DRF.

Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, siger i pressemeddelelsen:

”Det er fair nok, at der skal lukkes for rejser til for eksempel Catalonien (med blandt andet Barcelona, red), hvor smitten breder sig. Men det er kommet som en overraskelse, at Udenrigsministeriet bare lukker hele landet, og ikke engang overvejer at udforme en mere differentieret rejsevejledning.”

Lars Thykier tilføjer: ”Vores forventning er nu, at ministeriet snarest indfører en regional rejsevejledning for Spanien. Kanarieøerne ligger flere tusind kilometer fra Barcelona, de har et meget lavt smittetryk og der burde ikke være noget til hinder for, at danskere trygt kan rejse til for eksempel Tenerife eller Gran Canaria. Vi synes helt enkelt, at det er en forkert beslutning, man har truffet.”

Relaterede artikler:

Spies: Det bliver sindssygt dyrt for os

DRF: Ny rejsevejledning vil have store omkostninger

Fin interesse for Portugal efter ny rejsevejledning