Den traditionsrige belgiske ølkultur er netop udnævnt som UNESCO verdenskulturarv. På regionens øl-museer og bryggerier kan man blive klogere på kulturen og traditionerne bag nogle af de mere end 2.000 belgiske øl.
Der er mere end 10 øl-museer og 150 bryggerier i Flandern – størstedelen med rundvisninger. Her kan øl-entusiaster komme tættere på landets ølkultur og prøvesmage kendte og mindre kendte øltyper.
Et af regionens øl-museer findes i Antwerpen. Her åbnede byens ældste bryggeri, De Koninck, sidste år et interaktivt øl-oplevelsescenter, hvor besøgende kan lære mere om bryggeriets historie. Udstillingen er fordelt over ni tematiserede rum og bruger moderne lyd- og videoteknik til at give gæsterne en lærerig oplevelse.
Mange af de øltyper, man i dag kan få over hele verden, har sin oprindelse i Belgien. Det gælder bl.a. de populære frugt- og champagne-øl samt typerne ”Dubbel”, ”Tripel” og ”Saison”. Nogle belgiske øltyper som fx lambic, gueuze og flamsk rød øl er endda umulige at brygge andre steder i verden, fordi de kræver særlige gærstammer og bakterier, der kun findes i Belgien.