United kæmper mod PR-katastrofe

Fotos fra sociale medier viser hvordan den 69-årige læge slæbes ud af United-flyet.

LUFTFART: Amerikanske medier fyldt med artikler om voldelig fjernelse af ældre mand fra United-fly, hvor passageren kom slemt til skade. De ansvarlige sikkerhedsfolk er suspenderet. Star Alliance-medlemmet lover bod og bedring.

Forrige søndag skulle United Express flight 3411, fløjet på vegne af Star Alliance-medlemmet, United Airlines, af det regionale flyselskab Republic Airline, fra Chicago til Louisville i Kentucky.

Men flyet var fyldt og United ville have plads til fire besætningsmedlemmer, der næste dag skulle flyve fly ud af Louisville.

Passagerne blev tilbudt økonomisk kompensation, hvis de ville forlade deres sæder – men ingen meldte sig. Derfor besluttede gate-personalet at fjerne fire passagerer. Tre af de udpegede gik frivilligt fra borde, men ikke den 69-årige læge David Dao, der sagde, at han skulle være i sin hjemby, Elizabethtown i Kentucky, fordi han næste dag havde patienter.

Hans afvisning af at forlade sit flysæde fik gate-personalet til at tilkalde sikkerhedsfolk fra Chicagos

Aviation Department (ikke politibetjente), der på Embraer 170-flyet med plads til 70 passagerer endte med at trække dr. Dao gennem midtergangen.

Under deres hårdhændede behandling pådrog dr. Dao sig hjernerystelse, brækkede næsen og mistede to tænder, ifølge den advokat, der repræsenterer David Dao i et kommende sagsanlæg mod United.

De tre involverede sikkerhedsfolk er blevet suspenderet.

Men United er blevet hårdt ramt af stor kritik efter episoden, der er af mange amerikanske medier kaldes en PR-katastrofe. Flere medpassagerer optog videoer af den voldelige fjernelse af David Dao, der er blevet set af millioner på sociale medier.

United har også fået stor kritik for at have været alt for langsom til at sige undskyld for hændelsen. Men Uniteds koncernchef, Oscar Munoz, siger, at han ikke vil trække sig.

I stedet har United ændret en række procedurer, så det skete ikke kan ske igen. ”Dr. Dao havde ingen skyld i episoden og ingen skal behandles på denne måde,” siger Oscar Munoz. Han tilføjer, at United ikke mere vil tilkalde politifolk etc. for at få fjernet passagerer – og at United nu fremover tilbyder op til ca. 10.000 kr. til passagerer, der opgiver deres flysæde.

Sidste år var der over 700 mio. indenrigsrejsende i USA.