Under halvdelen af restauratører spurgte ikke efter gyldigt coronapas, viste i hvert fald stikprøve fra DR Nyheder. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Mange cafeer og spisesteder bad ikke om coronapas

Kun 11 ud af 24 serveringssteder afviste gæster uden coronapas, viste stikprøve fra DR Nyheder. ”Tager restauratører det ikke alvorligt, risikerer vi, at vi skal lukke,” siger justitsministeren.

En ligetil-artikel for medierne i denne tid er at undersøge, om serveringssteder opfylder pligten til at spørge efter coronapas. Forleden besøgte DR Nyheder 24 cafeer og spisesteder i Aarhus midtby for at teste, om gæster bliver bedt om at fremvise gyldigt coronapas.

Hvert fjerde sted spurgte ikke. Syv gjorde, men lod gæsterne blive siddende ved det indendørs bord, efter for eksempel forklaring om, at telefonen med coronapasset var glemt.

”På de resterende 11 steder blev vi bedt om at gå, hvis vi ikke kunne fremvise det,” skriver DR.dk, der ikke nævner navn på de 24 cafeer og spisesteder. Alle de udsendte medarbejdere havde en negativ coronatest, hvis det endelig skulle være. Reporterne satte sig ved indendørs borde, uden at have en reservation på forhånd.

I en kommentar til DR siger justitsminister Nick Hækkerup blandt andet: ”Hvis folk og restauratører ikke tager det alvorligt, så risikerer vi at få skabt nye smittekæder, og at smitten løber fra os, og vi skal lukke ned.”

Ved artiklens deadline oplyste Østjyllands Politi, der også dækker Aarhus, at man indtil videre ikke har uddelt bøder til restaurationsbranchen for manglende kontrol af coronapas. ”I første omgang er det restauratørernes ansvar at kontrollere coronapasset. Vi forsøger at komme bredt ud, også i restaurantmiljøet,” siger Gert Bisgaard, fungerende politiinspektør ved Østjyllands Politi til DR.

HORESTA: Ups
Det fremgår ikke af DR-artiklen, om én eller alle de besøgte cafeer og spisesteder er medlem i brancheforeningen HORESTA. Men Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi, hos HORESTA, siger til DR: ”Reglerne er til for at blive fulgt. Og reglerne er, at man skal bede om at se et coronapas ved første kontakt. Det er det, vi hver dag vejleder og rådgiver vores virksomheder i.”

HORESTA glæder sig til, at coronapasset udfases i takt med, at flere danskere vaccineres. ”Faktum er, at det holder mange væk, især uden for de store byer, hvor testmulighederne er færre,” siger Annette Hyldebrandt.

Hvis ikke caféer og spisesteder er sikre på, at deres gæster har et gyldigt coronapas, kan det blive dyrt. For små virksomheder med op til ni ansatte, er der i første omgang en bøde på 3.000 kroner. Anden og tredje gang lyder bøden på 6.000 og 9.000 kroner.

For mellemstore virksomheder er bøden i førstegangstilfælde 6.000 kroner. I anden- og tredjegangstilfælde er den 12.000 og 18.000 kroner.

De store virksomheder får i første omgang en bøde på 12.000 kroner. I anden og tredje omgang er bøden 30.000-45.000 kroner. Bødestraffen vil kunne stige yderligere ved overtrædelser i 4. gangstilfælde eller derover, står der på Coronasmitte.dk

Relaterede artikler:

Hotel- og konferencecenter kan coronateste gæster

Brancheforeninger har flere ønsker til genåbning

Gentager Danmarks dyreste gourmet-rundrejse