US Airways og BA kæmper om American

American Airlines’ moderselskab, AMR, og US Airways underskrev fredag en fortrolighedserklæring i deres arbejde med en mulig sammenlægning af de to flyselskaber. Samlet vil AA og US Airways blive verdens største flyselskab – sidste år havde de i alt 167 mio. passagerer; verdens største flyselskab er Delta Air Lines, der sidste år havde 164 mio. passagerer.

 

American underskrev også fredag fortrolighedserklæring med en anden potentiel køber. Ifølge nyhedsbureauerne Bloomberg og Associated Press er det British Airways’ moderselskab, International Airlines Group. Mens US Airways er i Star Alliance, flyver American og British Airways sammen i Oneworld-alliancen.

 

American har siden november sidste år været i kontrolleret betalingsstandsning, den såkaldte Chapter 11. Samlet omsatte US Airways og AMR sidste år for 37 milliarder dollars – ca. det samme som USA’s næststørste flyselskab, United Continental, der også er i Star Alliance.

 

US Airways er meget interesseret i at overtage American og har allerede sikret sig opbakning til forsøget fra tre af sine store fagforeninger. Det er portørerne, piloterne og kabinepersonalet, der har sagt ja til den mulige overtagelse, efter US Airways lovede at bevare tusindvis af arbejdspladser efter en eventuel sammenlægning.

Skrevet af redaktionen