USA søger at undgå elektronikforbud

LUFTFART: Amerikanske myndigheder i dialog med EU, flyselskaber og lufthavne om løsninger til at undgå udvidet forbud mod elektronik i håndbagagen.

USA overvejer fortsat at udvide forbuddet mod bærbare computere, tablets og andre elektroniske enheder i håndbagagen til også at gælde flyvninger fra en række europæiske lufthavne. Men samtidig forsøger USA og EU at finde en fælles løsning for at undgå en udvidelse af forbuddet, skriver flere amerikanske medier.

Amerikanske embedsmænd mødes i denne uge på Malta med repræsentanter for en række europæiske lande, og de amerikanske myndigheder er også i dialog med flere flyselskaber og lufthavne i Europa.

Hvilke konkrete løsninger parterne diskuterer, vil de amerikanske myndigheder ikke oplyse, men en talsmand for US Department of Homeland Security siger til Bloomberg, at det drejer sig om at få bedre data om passagerer og sikre sig, at screeningen af de elektroniske enheder er tilstrækkelig.

Bedre screening og flere bombehunde

En anonym kilde i et europæisk flyselskab siger til nyhedsbureauet Reuters, at USA har foreslået en række tiltag, herunder bedre screening for spor af sprængstoffer, øget overvågning af lufthavnens personale og udvidet brug af bombehunde.

USA indførte den 21. marts forbud mod bærbare computere og anden stor elektronik i håndbagagen på flyvninger til USA fra 10 lufthavne i Mellemøsten og Nordafrika. Siden har USA overvejet at udvide forbuddet yderligere til 71 lufthavne i Europa, Afrika og Mellemøsten. Det bekræftede chefen for US Department of Homeland Security, John Kelly, så sent som sidste uge under en høring i Kongressen.

Forbuddet blev indført på baggrund af efterretninger om, at terroristgrupper kan være i stand til at indbygge bomber i de elektroniske enheder. Ifølge New York Times stammer oplysningerne fra israelske efterretningsfolk, der har hacket sig ind i computersystemerne hos en mindre ISIS-gruppe i Syrien, som arbejder med at fremstille bomber.

Det nuværende forbud gælder for nonstop-flyvninger til USA fra Amman, Kuwait, Cairo, Istanbul, Jeddah, Riyadh, Casablanca, Doha, Dubai og Abu Dhabi.