Valg i Grønland udskyder godkendelse af nyt flyselskab

Grønlands regering udskrev sidste uge valg til Landstinget – derfor træffes ingen beslutning om f.eks. godkendelse af det mulige nye flyselskab, Greenland Express før efter valget.

Grønlands regering, Naalakkersuisut, udskrev torsdag i sidste uge valg til Landstinget, Inatsisartut. Valget holdes tirsdag den 12. marts.

Indtil en ny regering er dannet, er den nuværende et forretningsministerium, der ikke tager markante beslutninger. Det rammer bl.a. en eventuel beflyvningstilladelse til det påtænkte nye flyselskab, Greenland Express, der planlægger at flyve til Grønland fra bl.a. Aalborg og Danmark.

Gert Brask, der står bag Greenland Express, fik fredag, dagen efter valget var udskrevet, denne melding fra Grønlands Selvstyre:

”Naalakkersuisut har på sit møde i dag behandlet punktet om et trafikpolitisk tilsagn til Greenland Express. Vi har fået oplyst, at punktet er udskudt. Da der i dag er udskrevet valg til Inatsisartut overgår Naalakkersuisut til at være et forretnings-Naalakkersuisut, der alene kan foretage sig, hvad der er fornødent til den uforstyrrede videreførelse af Selvstyrets anliggender, og Naalakkersuisut vil ikke kunne træffe politisk prægede beslutninger i den periode.

Det er på den baggrund Departementets vurdering, at punktet vil skulle behandles af det nye Naalakkersuisut, som nedsættes efter valget den 12. marts.”

I en kommentar til denne besked, skriver Gert Brask i en pressemeddelelse til standby.dk:

”Greenland Express vil stadig kæmpe for at få den pågældende beflyvningstilladelse fra Grønlands Selvstyre. Vi ser ovennævnte svar som et tegn på, at Naalakkersuisut ikke vil frigive monopolet fra Air Greenland – trods for at Greenland Express arbejder for at fremme muligheden for at give grønlændere i Danmark og i Grønland og ikke mindst turismen muligheder for at kunne rejse billigere.”

”Nu er der endelig en grønlænder der kæmper for konkurrencen over Atlanten og hvor aftaler om eksport af op mod 40 tons friske seafood-produkter om måneden er klar. Vi har samarbejdsaftaler med rejsebureauer og flyselskaber og et kæmpe markedsføringsbudget for at fremme turismen i Grønland,” skriver Gert Brask og tilføjer: ”Så kommer den siddende koalition med et svar, der ikke er en politiker værdig. Jeg håber andre kommer til efter valget som kan se, at Greenland Express vil gavne den grønlandske samfundsøkonomi.”

Gert Brask, sagde for nylig til standby.dk, at han ser flere muligheder, hvis Greenland Express får tilladelse til at starte: ”Stigende turisme og direkte flyvninger fra Jylland og flere grønlandske arbejdspladser.”

”Jeg startede projektet sidste år og har fundet investorer i England, Holland og Dubai. Vi har i første omgang allieret os med et hollandsk flyselskab, der vil levere Airbus 319, A320 eller lignende fly.”

Greenland Express skal – hvis det får beflyvningstilladelsen – primært flyve fra Aalborg, Keflavik samt Amsterdam, Canada, London og Tyskland.

Greenland Express forventer bl.a. at flyve fra Søndre Strømfjord tre gange om ugen til Aalborg og to gange om ugen til København.