Valgfrie flyruter

Konceptet er resultat af samarbejdet om lufttrafikstyringen i det fælles luftrum, som blev deklareret i oktober 2009 og med systemet kan flyselskaber og piloter frit bestemme flyets rute gennem det dansk-svenske luftrum.

 

Konceptet vil teoretisk give flyselskaberne en brændstofbesparelse på cirka 13.800 ton årligt og dermed reducere udslippet af CO2 med omkring 43.600 ton. Det svarer til den gennemsnitlige årlige udledning fra 31.210 biler plus reduktion af andre drivhusgasser.

Naviair og LFVs beregninger viser, at konceptet svarer til en gennemsnitlig besparelse på 1,3% i brændstof og flyvetid for selskaber der flyver i dansk og svensk luftrum.

 

Langt de fleste fly har allerede inden indførelsen gennem effektiv flyveledelse, fået tilladelse til at flyve den korteste distance over Danmark og Sverige når det var muligt; men de har hidtil måttet tilrettelægge flyvningerne, så flyveplanerne fulgte de faste ruter. Derfor måtte de medtage ekstra brændstof. Nu kan de starte med lidt mindre brændstof, og den lavere vægt betyder reduceret forbrug. Selv om besparelsen er marginal, bliver der med omkring 950.000 flyvninger årligt tale om betydelige besparelser. Samtidig vil flyselskaberne spare næsten 7.500 flyvetimer i forhold til flyvetiden i flyveplanerne.

Free Route Airspace er tidligere med succes indført i Portugisisk luftrum, i Irland og til dels i Holland og Belgien.

Skrevet af Flemming Juul

x

Læs Også

MSC Cruises får sit nye flagskib, MSC Seaside

MSC Seaside er leveret fra Fincantieri værftet og er det andet nye krydstogtskib, som MSC har søsat i 2017. Skibet får hjemmehavn i Miami og er første skib i MSCs Seaside klasse.

Politiet tager 20 spritbilister hver dag

Sidste år sigtede politiet 7.203 personer for spritkørsel, viser tal fra Rigspolitiet. I julefrokostsæsonen sætter politiet ind med ekstra kontrol. Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden opfordrer til at lade bilen stå

Ny ledelse for RCL Cruises i Norden

Julie Ødegaard er udpeget som midlertidig General Manager Nordic for Royal Caribbean International Ltd (RCL). Hun får ansvaret for Royal Caribbean International, Celebrity Cruises og Azamara Club Cruises i Norden.

Konkurs i airberlin koster Rejsegarantifond millionbeløb

LUFTFART: Flere hundrede danske passagerer vil få dækket deres udgifter til ubrugelige flybilletter med airberlin - minus selvrisikoen på 1.000 kroner.

Konkurrencemyndigheder undersøger Lufthansa

LUFTFART: De tyske anti-kartelmyndigheder har bedt Lufthansa om forklaring på stigende priser på tysk indenrigs efter airberlin gik konkurs. Lufthansa vil gerne udbyde 1.000 ekstra flyvninger om måneden.

Lufthansa pumper 700.000 ekstra sæder ud på tysk indenrigs

LUFTFART: I kølvandet på airberlins konkurs mangler der skønsmæssigt over 50.000 månedlige flysæder på de tyske indenrigsflyvninger. Lufthansa-selskab alligevel ikke til København.