Drone rammer passagerfly

Arkivfoto fra den canadiske Jean Lesage-lufthavn, hvor det droneramte fly skulle lande.

LUFTFART: Forleden ramte drone passagerfly. Dansk drone-ekspert har forudsagt, at en drone en dag vil forårsage flystyrt.

En drone ramte sidste uge et fly fra det canadiske flyselskab Skyjet, der med et lille passagerfly var på vej til Quebecs lufthavn. Der skete ingen større skade, oplyser Canadas transportminister, Marc Garneau.

Men det var første gang, at en drone ramte et passagerfly, sagde ministeren. Skyjet flyver med hovedkvarter i Quebec kun små regionale fly som King Air og Beechcraft 1900D turboprops.

I maj i år fik Canada nye drone-regler. Nu må de kun flyve med en vægt på op til 35 kilo indenfor radius af op til ni kilometer fra lufthavne.

I starten af i år kom Trafikstyrelsen og Naviair med ny hjemmeside, droneregler.dk, der viser, hvor det ikke er tilladt at flyve med droner.

”Vi frygter, at en drone en dag vil forårsage et flystyrt”, sagde Michael Larsen, leder af droneindustriens interesseorganisation i Danmark, UAS (Unmanned Aircraft System), sidste år til standby.dk

Trafikstyrelsen har nu forenklet information til droneførerne om luftrumsrestriktioner for droner. De forbudte områder er angivet på et digitalt kort, der også indeholder en zoom-funktion, så det er muligt at komme helt tæt på ens egen placering. Se mere på: droneregler.dk

På droneregler.dk er de grønne områder naturfølsomme områder, de blå er sikringsmæssigt kritiske områder og de røde områder er offentligt godkendte flyvepladser.

Maksimal tilladt flyvehøjde er 100 meter og droneføreren skal hele tiden kunne se dronen. Afstand til offentlige flyvepladser skal være mindst fem km og ved militære flyvestationer mindst otte km.