Vrede kabineansatte i SAS vælter formand

Kabineforeningen for de ansatte hos SAS i Norge vælter formanden, der sidste måned underskrev spareaftale med SAS – nu stilles der spørgsmålstegn ved lovligheden af aftalen. SAS fastholder den indgåede aftale.

Den daværende formand for Norsk Kabinforening, Elisabeth Goffeng, skrev sidste måned under på spareaftale med SAS – trods modstand fra flertal i foreningens bestyrelse. Hun er nu væltet og erstattet af Espen Pettersen, skriver norske Netavisen ifølge Boarding.no

Espen Pettersen: ”Vi ønsker at redde SAS, men også at få justeret aftalen så den afspejler, hvad bestyrelsens flertal og foreningens medlemmer ønsker. Vi er klar ved forhandlingsbordet når SAS vil møde os.”

For SAS-aftalen med Norsk Kabinforening kan være ugyldig, da den daværende formand, Elisabeth Goffeng, ikke havde mandat til at underskrive den. Der var vild uenighed i bestyrelsen under forhandlingerne med SAS-ledelsen i København 15-19. november.

Elisabeth Goffeng og to andre i bestyrelsen prioriterede førtidspension til 21 ældre medarbejdere. Heroverfor stod syv bestyrelsesmedlemmer som ønskede initiativer, der kom alle foreningens 900 medlemmer til gode.

Ifølge Nettavisen underskrev flertallet i Norsk Kabinforening erklæring, der fratog Elisabeth Goffeng mandatet til at underskrive på bestyrelsens vegne. Erklæringen blev afleveret søndag den 18. november til SAS’ operative direktør, Flemming Jensen, der dagen efter indgik aftalen med Goffeng.

Pressechef for SAS i Danmark, Trine Kromann-Mikkelsen bekræfter over for DR Nyheder den interne uenighed i den norske kabineforening: ”SAS har været i dialog med foreningen om spørgsmålet. Men vi ser sådan på det, at aftalen med Norsk Kabinforening er juridisk gældende,” siger Trine Kromann-Mikkelsen.

Ifølge Nettavisen vurderer juraprofessor Geir Woxholth fra universitetet i Oslo, at aftalen er ugyldig.

Det kommer bag på fagforeningen CAU, der repræsenterer 1.400 kabineansatte hos SAS i Danmark, at der ikke var enighed om aftalen hos de norske kabineansatte.

”Da bølgerne gik højt, fik vi at vide af SAS-ledelsen, at de var nået til enighed med de øvrige fagforeninger i SAS. Derfor er det overraskende meldinger, der nu kommer fra den norske kabineforening,” siger formand for CAU, Helge Thuesen, til Ritzau og tilføjer:

”Nogle elementer indgik i den overenskomstaftale, vi indgik for få måneder siden, men er nu taget ud af ledelsen. Det er uanstændigt og uprofessionelt.”