32 besætningsmedlemmer og passagerer omkom ved Costa Concordias havari. Wikipediafoto: Rvongher.

10 år siden for meningsløs krydstogtkatastrofe

En dumdristig kaptajn forårsagede i dag for ti år siden havariet med krydstogtskibet Costa Concordia. 32 af de 4.252 ombordværende omkom, blandt de reddede var to danske ægtepar.

Costa Concordia fra det italienske rederi Costa Cruises havarerede den 13. januar 2012 klokken 21.45, da skibets italienske kaptajn, Francesco Schettino, i høj hastighed valgte at sejle for tæt på øen Giglio i det Tyrrhenske hav ud for den italienske vestkyst. Årsagen var blandt andet, at han ville sende ”en hilsen” til en pensioneret kaptajn fra Costa Cruises, der boede på øen.

Det 290 meter lange skib ramte et klippeskær, der rev et 50 meter langt hul i skroget. Skibet lagde sig efterfølgende på siden.

Der 4.252 mennesker ombord, af dem var 3.206 passagerer fra omkring 60 lande.

Blandt passagererne var to ægtepar fra Als, Edith og Peter Christensen samt Inge og Kaj Mattesen. Efter de var reddet sikkert i land, sagde Kaj Mattesen efterfølgende til blandt andet Ekstra Bladet, at alt var kaos, da de fire danskere stod på dækket og forsøgte at kæmpe sig til en plads i en redningsbåd.

”Vi stod alle mand på dækket, klemt sammen, og ventede på at komme om bord på en redningsbåd. Vi kunne ikke forstå, hvorfor vi ikke kunne få en plads. Der var skrig og skrål, og intet var professionelt. Heldigvis kom vi alle fire med i den sidste redningsbåd. Allerede da hældte skibet så meget, at vi måtte holde fast i skibets altaner på vej ned,” fortalte Kaj Mattesen.

16 års fængsel
Kaptajn Francesco Schettino blev efterfølgende dømt for blandt andet uagtsomt manddrab, og afsoner fortsat sin dom på 16 års fængsel.’

Costa Concordia blev senere bugseret til den italienske havneby Genova og ophugget. Selve Costa Cruises ejes af verdens største krydstogtkoncern, amerikanske Carnival.

Havariet mindes i dag på blandt andet øen Giglio, skriver avisen USA Today. Avisen har ikke fået svar fra Costa Cruises for en kommentar i forbindelse med tiåret for katastrofen.

Cruise Lines International Association, verdens største sammenslutning af krydstogtrederiet, siger til nyhedsbureauet Associated Press, at branchen siden havariet har forstærket sit fokus på at styrke sikkerhedskulturen på krydstogtskibe, så noget tilsvarende forhåbentligt aldrig sker igen.

TV 2 har i dag en længere artikel om havariet med Costa Concordia, klik her.

Relaterede artikler:

Her er prototypen til verdens største krydstogtskib

Unikt verdenskrydstogt besøger fire danske havne

Rykker verdens største krydstogtskib til Europa