Ryanair vil være Europas største flyselskab

Væksten synes uden ende for Ryanair, der vil fordoble antallet af passagerer på tre år og dermed være Europas største flyselskab. At flyve til lavpris er den nye trend i europæisk luftfart, og den irske discountoperatør driver udviklingen.
Michael O’Leary, koncernchef og storaktionær i Ryanair, siger til Jyllands-Posten i dag, at Skandinavien er næste mål for Ryanairs ekspansion med åbningen af seks nye ruter fra lufthavnen Skavsta 110 km. syd for Stockholm.O’Leary er overbevist om, at lavprismarkedet i Europa vil vokse sig endnu større, og han ser ingen fare for, at opdriften for Ryanair vil punktere. ”Vi skal dumme os, hvis vi ikke om nogle få år er Europas største målt på passagertal,” siger han. Ryanair har fastholdt væksten i antallet af passagerer efter 11. september 2001 – og midt under nedturen bestilt 100 nye fly hos Boeing.I USA flyver 25% af passagererne med lavprisselskaber. ”Billetpriserne i Europa er væsentligt højere end i USA. Derfor vil lavprisselskaberne opnå større markedsandele blandt de europæiske rejsende. Min forventning er, at lavprisselskaberne kan opnå op mod 50% af kunderne,” siger O’Leary.Mange af Europas store flykoncerner bliver i øjeblikket trimmet for bedre at kunne tage konkurrencen op med selskaber som Ryanair, Easyjet og Sterling. Michael O’Leary tror ikke, at SAS vil have succes med sit nye lavpriskoncept, Scandinavian Light.
”Det er en håbløs strategi, SAS kan ikke drive et lavprisselskab indenfor egne rammer. Organisationen kan ikke omstilles til det, fagforeningerne vil forhindre det, og arbejdstidsreglerne tillader det ikke. Det er spild af tid og penge,” fastslår Michael O’Leary, der peger på, at både British Airways og KLM måtte opgive at få succes med lavprisselskaberne Go og Buzz.Han mener, at nationale selskaber som SAS skal holde sig til det, de er gode til. Der vil altid være et publikum som er parat til at betale højere priser, og modellen med at flyve til transfertrafik til trafikale knudepunkter har også en fremtid.

Skrevet af