Der var sidste år 44,6 millioner målbare kommercielle turismeovernatninger i Danmark. Det var over 11 millioner færre sammenlignet med 2019. Arkivpressefoto fra VisitDenmark: Kim Wyon.

2020 blev historisk dårligt år for dansk turisme

Selv om mange flere danskere måtte holde ferie i Danmark sidste år, opvejede det ikke tabet af de udenlandske turister. ”2020 blev det værste år, dansk turisme har oplevet,” siger VisitDenmarks direktør.

Sidste år var der 44,6 millioner målbare kommercielle overnatninger i Danmark. Det var over 11 millioner færre sammenlignet med 2019, hvilket svarer til et fald på 20,5 procent. Det viser de endelige overnatningstal fra Danmarks Statistik.

Det var særligt de udenlandske overnatninger, der med et fald på 44,3 procent trak de samlede overnatninger ned. De danske overnatninger steg 4,8 procent, hvilket langt fra var nok til at opveje faldet i de udenlandske.

Jan Olsen, VisitDenmarks administrerende direktør, siger: ”Covid-19 satte en brat stopper for den vækst, dansk turisme har oplevet de seneste syv år, og 2020 blev det værste år, dansk turisme endnu har oplevet. Desværre tyder meget på, at turismen også i 2021 står til et stort smæk.

Vores undersøgelser viser dog, at rejselysten fra nærmarkederne har været stigende siden efteråret. Hvor hurtigt der kommer gang i rejseaktiviteten igen, afhænger blandt andet af antallet af vaccinationer i såvel Danmark som andre lande, så det igen bliver trygt at rejse,” siger Jan Olsen.

VisitDenmark er klar til en ekstraordinær markedsføringsindsats i år for at trække turister fra særligt nærmarkederne til hele Danmark. Samtidig vil VisitDenmark igen i 2021 gennemføre en kampagne i Danmark for at inspirere danskerne til at holde ferie hjemme.

Mange tyske sommergæster
Overnatningstallene fra 2020 viser, at der var markant tilbagegang fra alle dansk turismes prioriterede markeder, for eksempel Tyskland, Norge, Sverige og Holland.

Mindst tilbagegang var der fra dansk turismes største udenlandske marked, Tyskland. Da grænserne åbnede i midten af juni 2020, rejste mange tyskere til Danmark. Det medvirkende til, at de tyske overnatninger ”kun” faldt 23,1 procent sammenlignet med 2019.

Faldet fra de øvrige europæiske markeder var langt større. Tilbagegangen var størst for Italien (-79 procent), Sverige (-77), Frankrig (-75), Storbritannien (-72), Norge (-71) og Holland (-69 procent).

For markederne uden for EU var nedgangen i overnatningerne endnu større. Turisterne fra Indien havde 80,2 procent færre overnatninger, amerikanerne var på minus 83,3 og fra Kina, hvor coronavirussen opstod, var der et fald på 90,7 procent.

Selv om både VisitDenmarks markedsmonitor og googlesøgninger peger på en stigende rejselyst i 2021, tyder meget på, at udenlandske turister venter med at booke. De aktuelle bookinger af feriehuse i Danmark ligger indtil videre under sidste års niveau for april og frem til august. Også hotelbookingerne for de kommende tre måneder ligger lavere end sidste år, oplyser VisitDenmark.

Her er link til VisitDenmarks overnatningstal og statistikker, klik her.

Relaterede artikler:

Forlystelsespark forventer normalt besøgstal i år

Dansk turismeplatform skal give millionomsætning

“Sommerpakken var samlet set en skidt konstruktion”