315.000 ramt af Ryanairs aflysninger

LUFTFART: Ryanair skønnede i går, at man frem til udgangen af oktober vil aflyse 2.100 flyvninger. Antallet af berørte passagerer er nedjusteret fra 390.000 til 315.000. Aflysningerne skyldes rod i planlægning af ferie for piloter.

De 2.100 aflyste flyvninger svarer til omkring to pct. af Ryanairs ca. 103.000 planlagte flyvninger i perioden.

Det irske flyselskab – Europas største med i år 126 mio. forventede passagerer – får hård kritik i bl.a. de britiske medier for sin dårlige planlægning af piloternes ferie. Her har der været mange beretninger om strandede passagerer, der nærmest ikke kunne få hjælp af Ryanair til at komme hjem.

Ryanair oplyste i går, at alle berørte passagerer har fået besked, hvis deres fly er blevet aflyst. Selskabet siger, at det med udgangen af denne uge vil have fundet alternative løsninger for de aflyste flypassagerer. Men oplyser ikke, om de ombookes til andre flyselskaber, hvilket Ryanair skal ifølge EU-forordningen om nægtet ombordstigning. I hvert fald forventes de såkaldte dusørjægerfirmaer at få kronede dage, når de skal inddrive kompensation fra Ryanair til de berørte passagerer.

Af de 315.000 ramte passagerer forventer Ryanair at kunne sende 175.000 med andre af selskabets flyvninger, mens foreløbig 63.000 har fået pengene tilbage.

Alle aflyste flyvninger kan ses på Ryanairs hjemmeside – det gælder også flyvninger på selskabets ruter til de danske lufthavne i København, Billund, Aarhus og Aalborg.

Ryanair har tidligere i år oplyst, at det samlet forventer tre mio. rejsende på ruter til Danmark – heraf 2,5 til Københavns Lufthavn, hvor det er tredjestørste flyselskab efter SAS og Norwegian.

Ryanairs koncernchef, Michael O’Leary, siger, at han tager det fulde ansvar for den pinlige situation selskabet er kommet i – og lover, ikke overraskende – at det ikke vil ske igen. Han afviser at en medvirkende årsag til de mange aflysninger er, at omkring 140 Ryanair-piloter er skiftet til konkurrenten Norwegian.