Hvis du møder en haj på ferien

Det er nok de færreste som kan sige sig fri for en vis grad af rædsel for at stå ansigt til finne med en af havets store dræbere. Og går sommerferien til varme himmelstrøg og tropiske farvande stiger chancen – eller risikoen – for at møde en haj.



“Der er altid en vis fare knyttet til en haj, for hvis man bliver bidt, kan man gå i chok og drukne. Men risikoen hænger sammen med, hvor man er henne og hvilken haj, man møder,” siger Jørgen Lund Møller, der er biolog og direktør for Kattegatcentret i Grenå.



Det sted i verden, der oplever flest hajangreb er ved New Smyrna Beach i Florida, som er populær blandt surfere.



“Kombinationen af mange mennesker og mange små hajer i vandet samt bølger og uklart vand øger risikoen for hajangreb. Generelt er surfere og windsurfere de hyppigste ofre,” siger Jørgen Lund Møller.



I 2007 blev på verdensplan registreret 112 hajangreb. Heraf var de 71 uprovokerede. Kun ét angreb resulterede i et dødsfald. Til sammenligning døde op mod 400 personer i trafikken i Danmark alene i 2007.



“Skulle du være så heldig at se en haj, så nyd oplevelsen på afstand og lad være med at forfølge eller genere hajen.,” lyder det fra hajeksperten, der dog tilstår, at han selv har svømmet efter en haj på Galapagos.



Skulle uheldet være ude, er det bedste at gå til modangreb, råder Jørgen Lund Møller:



“Hajer har nogle fantastiske sanser og er særligt følsomme i hovedregionen, så man kan forsøge med et slag eller spark på snuden eller gællerne. En australier havde for nylig held til at prikke en haj i øjet med en finger. Hajer er ikke vant til, at byttet slår igen,” erklærer han.


Skrevet af