Camilla Andersen og hendes Travel Sense er blandt det mest kendte af de 45 rejsebureauer, der i dag er kommet med støtteerklæring til større rejsebureauer i utilfredshed med ny lov om Rejsegarantifonden. PR-foto via Travel Sense, Claus Boesen.

45 rejsebureauer støtter oprør mod lovforslag

Ni store danske rejsekoncerner truer med at forlade Rejsegarantifonden; nu får de opbakning af 45 mindre bureauer. ”En individuel tilbagebetaling vil betyde stor byrde på enkelte medlemmer af fonden,” siger erhvervsministeren.

I går meddelte ni store danske rejsekoncerner med samlet omsætning på 6,5 milliarder kroner, at de forlader Rejsegarantifonden ved årsskiftet, hvis ikke den lovgivning, der nu er på vej gennem Folketinget, ændres.

Rejsebureauerne, der truer med i stedet at lade sig registrere i andre EU-lande, hvilket er helt lovligt, er blandt andet Aller Leisure (med blandt andet Nyhavn Rejser og Stjernegaard), Apollo Rejser, Albatros Travel, Kilroy, Primo Tours og Profil Rejser.

De er utilfredse med Lovforslag L 181, der blev førstebehandlet torsdag formiddag i Folketinget. Anden- og tredjebehandling er torsdag i næste uge.

L 181 er ”forslag til lov om ændring af lov om en rejsegarantifond (Ændret tilbagebetalingsmodel i forbindelse med udvidet dækningsområde for Rejsegarantifonden i ekstraordinære situationer),” står der på Folketingets hjemmeside.

Omfattende støtteerklæring
Men inden første behandlingen i dag kom der en omfattende støtteerklæring fra 45 danske rejsebureauer til de ni rejsekoncerner, der truer med at forlade Rejsegarantifonden.

De 45 rejsebureauer er, nævnt alfabetisk: AdventureDK, Adventure Holidays, Africa Tours, Alfa Travel, Alk Rejser og Alt Rejser. Bella Rejser, BlixenTours, Bruun Rejser, Caddie Golfrejser, CareInMind, Classic Golf, Dalhoff Travel, DUF Rejser, Elenas Rejser, Explore Travel, Fanrejser, Findminrejse.dk og Flamingo Tours.

HöjskolenDK, InterTravel, Islandsrejser, Keep On Travel, Kingfish, MyPlanet Rejser, MTB Adventure, Once in a lifetime, Over Alle Bjerge, Panorama Travel, Rasmussen Travel, Service&Co., Spa Tours, Store Verden og Svane Rejser.

Tanzania Tours, The Collection, Top Tours, TourCathare, Travel Collective, Travel4Business, Travel2Bali, Travel Sense, Uptours, USA Tours og Vietnam Travels.

Nærtstående kollaps i den danske rejsebranche
I et åbent brev til erhvervsminister Simon Kollerup og Folketingets Erhvervsudvalg bakker 45 små og mellemstore rejseselskaber op om den barske kritik af lovforslaget, skriver DR Nyheder på DR.dk

Lovforslaget fra erhvervsminister Simon Kollerup, som blev førstebehandlet i dag, er skruet sådan sammen, at selskaberne selv hæfter for to tredjedele af de lån, de har taget fra 14. april til og med 10. maj.

Den sidste tredjedel hæfter medlemmerne af rejsegarantifonden for kollektivt. Lån taget før 14. april hæftes der 100 procent kollektivt for.

”Vi beder indtrængende erhvervsministeren og det øvrige Folketing revurdere ordningen og dermed undgå et nærtstående totalt kollaps af den danske rejsebranche, mistede indtægter i milliardklassen for statskassen og væsentlig dårligere forbrugerbeskyttelser i fremtiden,” står der i brevet, der blandt andet er sendt til STANDBY.dk

”Problemet med hjælpepakken er, at vi som branche skal hæfte solidarisk for hinanden. Selv om jeg ikke får et lån, så skal jeg betale tilbage for mine konkurrenter,” sagde Bjarke Hansen, administrerende direktør i Primo Tours, i går.

Selskabet Höjskolendk, som arrangerer højskoleophold i udlandet, taler på vegne af de 45 rejseselskaber. Medejer og direktør Thomas Frese Carlsen siger til DR Nyheder:

”Vi har forsøgt alt, men det kan simpelthen ikke lade sig gøre at trænge igennem. Der er en ulighed og en konkurrenceforvridning. Blandt andet dækker den ikke afbrudte rejser (da Danmark sidste måned lukkede sine grænser og opfordrede alle danskere på rejse i udlandet til at komme hjem, red)

Vi bliver tvunget til at melde os ud af Rejsegarantifonden, hvis reglerne ikke bliver lavet om – ligesom de otte store rejseselskaber. Hvis vi ikke laver ordningen om, så bliver der en masse konkurser i branchen,” siger Thomas Frese Carlsen.

Svar fra ministeren
DR Nyheder kunne ikke komme igennem til erhvervsminister Simon Kollerup om oprøret fra rejsebranchen. Ministerens presseafdeling har dog sendt et skriftligt svar, hvor ministeren afviser, at de enkelte selskaber udelukkende skal hæfte for deres egne lån.

”Regeringen foreslår en tilbagebetalingsmodel med en kollektiv og af en individuel del. Når regeringen ikke foreslår en ren individuel tilbagebetalingsordning, skyldes det, at det vil betyde en uforholdsmæssig stor byrde på enkelte medlemmer af Rejsegarantifonden, som får udbetalt dækning af deres tilbagebetalinger til kunderne,” lyder det fra ministeren.

Relaterede artikler:

Store rejsebureauer vil forlade Rejsegarantifonden

DRF’s direktør: ”Hvis jeg havde et rejsebureau, ville jeg overveje at melde mig ud af Rejsegarantifonden”

Spies: Derfor bliver vi i Rejsegarantifonden

Rejsearrangør: Statsministeren siger ét, regeringen gør noget andet