50 år for Jan Lockhart

Jan Lockhart.

Jan Lockhart.

REJSEBUREAUER: Dygtighed og at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt kan føre langt. Det er Jan Lockhart et godt eksempel på. Han startede som guide i Tjæreborg Rejser, har stået i spidsen for Apollo Kuoni, været direktør i Brøndby IF og er nu direktør for FDM travel. I morgen fejres de første 50 år med en reception.

Det skulle vist bare have været et par oplevelses-år som rejseleder for daværende Tjæreborg Rejser sidst i 1980’erne i Grækenland, på Tenerife og i Egypten.

”Herefter var det planen at komme hjem og finde et ”normalt” job – men der gik ikke lang tid, før jeg fandt ud af, at jeg ikke var færdig med rejsebranchen,” siger Jan Lockhart til standby.dk.

Han kom herefter seks år til – også daværende – Larsen Rejser inden han i små fire år fra 1997 stod i spidsen for charteroperationerne hos Dansk FolkeFerie.

I februar 2002 blev Jan Lockhart for første gang et af de store navne i den danske rejsebranche. Managing Director for Kuoni i Denmark, stod der på visitkortet. Det var en periode, hvor schweizisk-ejede Kuoni voksede stort i Danmark og resten af Skandinavien. I Danmark med opkøb af de mindre charterbureauer Larsen Rejser, Simons Charter, Herning Charter og senere også Falk Lauritsen Rejser. Hertil kom rejsebureauer som Dane Tours og Kisbye, der også blev indlemmet i porteføljen, hvorefter navnene blev afmonteret.

Jan Lockharts virke hos Apollo Kuoni varede 10 år til februar 2011. ”Det var gode år i en periode, hvor det gik op og ned, men heldigvis mest godt,” siger Jan Lockhart.

At Kuoni i Norden netop er sat til salg ”kommer ikke bag på mig. Det har vel hele tiden ligget i kortene, at Kuoni ville forfølge sin kerneforretning, og det er ikke at drive turoperatørvirksomhed i f.eks. Skandinavien,” siger han.

Jan Lockhart forlod Apollo Kuoni i Danmark til fordel for noget, der står hans hjerte nært: Fodboldklubben Brøndby IF. Hvis muligt er han på Brøndby Stadion til alle klubbens hjemmekampe. I marts 2011 blev han adm. direktør for Brøndby IF. Men det var en meget urolig tid. Klubben havde masser af problemer i og udenfor fodboldbanen. Så allerede i juni 2012 var det slut for Jan Lockhart i Brøndby.

”Jeg er stadig stor Brøndby-fan og nyder at være passioneret fan uden at have noget professionelt i klemme. Men det var en mærkelig og barsk tid i Brøndby. Klubben og forretningen var i store vanskeligheder – men jeg lærte en masse af tiden i klubben, herunder håndtering af modgang.”

Efter Brøndby-tiden fik han et lille comeback hos Apollo, hvor han et halvt års tid var ”Senior Advisor” for Apollos forsøg på en pendant til Club La Santa, nemlig Playitas på Fuerteventura, sportscentret ejes af Kuoni.

Og for to år siden kom udnævnelsen til adm. direktør for FDM travel. Den før så store rejsebureaukæde havde været og kom igen gennem nedskæringer og fyringsrunder for at få rettet op på økonomien.

FDM travel omsætter årligt for ca. 600 mio. kr. og har i dag 80 ansatte på de nu blot seks rejsebureauer, der er tilbage i Danmark, herunder hovedkontoret i Lyngby.

FDM travel regnes som største danske rejsebureau når det gælder rejser til USA, mens Europa er bureauets største marked. FDM travel er f.eks. Norwegians største rejsebureau-kunde i Danmark.

”Det er ingen hemmelighed, at FDM travel har haft år med tab, men det går i den rigtige retning og vi har store forventninger til atter at blive en sund forretning. Vi er markedsledende på USA, der udgør en tredjedel af vores omsætning, vi ser stigende efterspørgsel selv om dollarkursen ikke er med os,” siger Jan Lockhart.

I bestyrelsen for FDM travel sidder i øvrigt en kendt rejsebrancheprofil, Jens Wittrup Willumsen, tidligere direktør hos SAS og i dag bl.a. formand for bestyrelserne i VisitDenmark og Air Greenland.

Der er reception for Jan Lockhart i morgen, tirsdag, kl. 15-17 på Lottenborgvej 24 i Kgs. Lyngby.