Danmark havde sidste år 56 millioner udenlandske og danske overnatninger, flest i ferieboliger, mens hotelovernatningerne var næststørste område. Sidste år fik Danmark 2.500 nye hotelværelser – blandt de 142 på Legoland Castle Hotel i Billund. Pressefoto: Legoland Billund.

56 mio. turismeovernatninger i Danmark sidste år

Sidste år var der 28,8 millioner udenlandske og 27,2 millioner målbare overnatninger i Danmark. Dermed blev 2019 nyt rekordår for dansk turisme i forhold til de 53,6 millioner i 2018.

Stærkt anført af Tyskland – største leverandør af udenlandske overnatninger i Danmark – med en vækst på 7,2 procent, voksede de målbare, kommercielle udenlandske overnatninger i Danmark sidste år 4,5 procent til de 28,8 millioner overnatninger.

Tallene omfatter alt fra overnatninger i ferieboliger, hoteller, campingpladser, feriecentre og så videre.

De foreløbige overnatningstal for 2019 er netop offentliggjort af Danmarks Statistik og viser, at dansk turisme igen sidste år satte rekord med 56 millioner målbare overnatninger. Danmarks Statistik foretager hvert år en justering af tallene i april på baggrund af reviderede tal.

VisitDenmark skriver i pressemeddelelse, at tyskerne trækker den udenlandske vækst med en stigning på de 7,5 procent, hovedparten af de tyske overnatninger i Danmark er i ferieboliger.

Tysk turisme vokser i kystturismen
I en kommentar siger VisitDenmarks administrerende direktør, Jan Olsen:

”Det er glædeligt, at væksten i dansk turisme fortsætter, og især at der nu er kommet mere balance i væksten. I VisitDenmark har vi i flere år haft særligt fokus på at markedsføre Danmark uden for højsæsonen for at sprede turismen og bidrage til en mere balanceret vækst og solide turismeskabte jobs i hele landet.”

”Væksten i de udenlandske overnatninger var i 2019 på 4,5 procent, og det er i høj grad tyske turister, der skaber væksten i kystturismen. Ikke mindst på det tyske marked er det derfor vigtigt at holde et fortsat højt tryk på markedsføringen,” siger VisitDenmark-direktør, Jan Olsen.

17 millioner hotelovernatninger
Også Horesta kommenterede tirsdag de nye tal fra Danmarks Statistik:

Brancheforeningen noterer, at sidste år havde danske hoteller 17 millioner overnatninger, en vækst på 5,5 procent sammenlignet med 2018.

Ud af de 889.000 flere overnatninger på danske hoteller sidste år i forhold til 2018, stod danskerne for 680.000, en vækst på 7,6 procent. Væksten i de udenlandske overnatninger var på 2,9 procent.

Sidste år fik Danmark yderligere 2.500 nye hotelværelser, primært i København. Og de har uden tvivl været medvirkende til at hjælpe den positive overnatningsudvikling, vurderer Horestas bestyrelsesformand, hoteldirektør Jens Zimmer Christensen:

”De danske hoteller har siden 2009 år efter år sat overnatningsrekord, det kommer ikke af sig selv. Det er resultatet af blandt andet virksomhedernes investeringer, markedsføring og nye flyruter. Hertil kommer den øgede hotelkapacitet i markedet, som gør, at vi kan imødekomme den store efterspørgsel,” siger Jens Zimmer Christensen.

Ikke alle hoteller har del i væksten
Horesta-formanden understreger, at ikke alle danske hoteller får del i væksten.

”Belægningen på et typisk hotel er faktisk uændret sammenlignet med 2018. Det beskriver meget godt den øgede konkurrence, når en vækst på næsten en million flere overnatninger ikke kan mærkes på et typisk hotel,” siger Jens Zimmer Christensen.

Blandt regionerne havde Region Hovedstaden den højeste vækst fra 2018 til 2019 med en fremgang på 6,1 procent. Region Nordjylland nåede seks procent, Region Syddanmark 5,7 procent, Region Sjælland 3,7 procent, mens Region Midtjylland så den mindste vækst med 3,3 procent, oplyser Horesta.

”Alle regioner øgede antallet af hotelovernatninger, og i det hele taget er det danske hotelmarked karakteriseret ved en fremgang. Med de mange nye værelsesåbninger har vi udsigt til nogle år, hvor markedet ændrer karakter,” siger Jens Zimmer Christensen.

Danmarks 10 største udenlandske hotelmarkeder
Her er de ti største udenlandske markeder for hotelovernatninger i Danmark sidste år:

Sverige 917.300, Norge 869.200, Tyskland 766.400, USA 744.000 og Storbritannien med 731.500 danske hotelovernatninger sidste år.

De øvrige på top 10 over de største markeder for danske hoteller sidste år var Italien 268.900, Holland 261.600, Kina 245.600, Frankrig 240.600 og Spanien med 211.400 overnatninger på danske hoteller sidste år.

Relaterede artikler:

Flere danskere på vinterferie i danske ferieboliger

Her skal Tour de France-rytterne bo i Danmark

Horesta til minister: kig nu på dansk skat og moms