60 år med DanCenter

TURISME: En af Danmarks største udlejere af 10.000 sommerhuse og ferieboliger i Skandinavien og Tyskland fejrede i weekenden 60 års jubilæum. Koncernen blev sidste år solgt til stor hollandsk aktør, der nu dækker det meste af Europa.

”En klar tendens inden for vores forretningsområde er, at Danmark bliver mere attraktiv at holde ferie i. Selv om det regnede meget denne sommer, havde vi en god sæson – og ser stigende vækst i de såkaldte skulder-sæsoner, forår og efterår.”

Det siger produktdirektør Kim Holmsted fra DanCenter/Danland, der årligt omsætter for ca. 600 mio. kr. til standby.dk

Kim Holmsteds far, Kurt Holmsted, var først direktør og senere ejer af ’Dansk Centralkontor for Sommerhusudlejning’ – oprettet af daværende Danmarks Turistråd, i dag VisitDenmark.

Dansk Centralkontor for Sommerhusudlejning blev senere til DanCenter og udlejer i dag ca. 10.000 ferieboliger i hovedsageligt Skandinavien samt Nordtyskland. I DanCenter koncernen har også feriecenter-varemærket Danland som med ca. 2.000 ferieboliger i 28 Danland feriecentre er førende på sit område. Alle Danlands feriecentre er beliggende i Danmark.

Kunderne hos DanCenter/Danland kommer primært fra Tyskland og Danmark, men bl.a. også fra Norge, Sverige og Holland. ”Vi har naturligvis også gæster fra andre nationer og ser også, at gæster fra bl.a. USA, Hong Kong og Australien tager en tur i et sommerhus. Når hedebølgerne rammer Sydeuropa oplever vi, at f.eks. italienske feriegæster kører mod Danmark for at få en sommerhusferie langt fra deres hjemlige hedebølge,” siger Kim Holmsted.

Tyskere har flest udenlandske overnatninger

Af alle 26,1 mio. udenlandske overnatninger i Danmark sidste år foregik 18,6 mio. i et feriehus – heraf stod tyskerne for 12 mio. feriehusovernatninger. Indenfor sit forretningsområde, har DanCenter en markedsandel på ca. 15 pct. i Danmark.

Det mest efterspurgte område er den jyske vesterhavskyst fulgt af Bornholm. Over halvdelen af omsætningen i DanCenter kommer fra udlejning af ferieboliger på den jyske vesterhavskyst.

Konkurrence fra Airbnb

”Vi har stort set droppet det trykte katalog, for hovedparten af bookinger kommer via nettet. Airbnb er selvfølgelig en konkurrent. Men i forhold til hvad vi i dag tilbyder vores udlejere og lejere, er Airbnb på det niveau, vi selv havde for 60 år siden,” siger 42-årige Kim Holmsted og tilføjer: ”Vi har i dag en meget stor servicepakke til dem, der udlejer sommerhus gennem os. Vi inspicerer bl.a. sommerhuset før gæsten kommer, og efter de er rejst. Men vi er ikke naive og ved godt, at Airbnb kan øge sit serviceniveau, så det kommer på omgangshøjde med vores.”

Kim Holmsted

Solgt til hollandsk gigant

DanCenter var indtil sidste år ejet af det børsnoterede selskab Land & Leisure A/S. Hovedaktionærerne bag Land & Leisure var familien Holmsted, der solgte til den hollandske ferieboligudlejnings virksomhed @Leisure.

”Den primære årsag til at vi valgte at sælge vores andel af Land & Leisure og dermed DanCenter var for at fremtidssikre DanCenter. Havde vi skullet vokse ved at købe modsvarighed til os i Sydeuropa, skulle vi have brugt betydelige økonomiske muskler og dermed også udsat DanCenter og medarbejderne for risikoen for ikke at lykkes,” siger Kim Holmsted og tilføjer:

”Faktisk kiggede vi år tilbage på muligheden for at købe @Leisure, men de var ikke til salg. Et par år efter vores første snak med @Leisure vendte de tilbage til DanCenter. Nu ville de dog købe DanCenter og dermed have muligheden for at tilbyde ferieboliger i Nordeuropa, og her var vores portefølje med sommerhuse i Danmark, Sverige, Norge og Nordtyskland meget interessant.”

160 til jubilæumsfest

DanCenter har i dag 250 fuldtidsansatte, heraf 65 på hovedkontoret i København. I højsæsonen er der over 500 personer til bl.a. fra lokalkontorer landet over at udlevere nøgler til sommerhuse, klare servicespørgsmål, rengøring osv. – samt bemanding af Danlands feriecentre langs den danske kyst.

Et af disse Danland feriecentre ligger ved Ho i nærheden af Blåvand på den jyske vesterhavskyst. Her havde DanCenter i weekenden inviteret alle sine ansatte for at fejre jubilæet med deltagelse af 160 personer fra ind- og udland.

Øget fokus på kurser og konferencer

Lars Ramme Nielsen, der for et år siden blev hentet fra jobbet som markedschef for VisitDenmark i Tyskland, til at være salgsdirektør for Dancenter/Danland, siger: ”Danland/DanCenter har bl.a. øget fokus på kursus og konferencer. Vi har længe haft succes med et klassisk kursus- og konferenceprodukt på udvalgte Danland feriecentre. Men vi har skærpet konceptet til også at tilbyde at der kan holdes møder og konferencer i store feriehuse. De har typisk indendørs pool, spa og sauna, op til ti værelser og store fællesarealer.”