Nedtur for krydstogtselskaberne

Krydstogtselskaberne frygter det værste forud for den kommende sæson. Det amerikanske salg er gået i baglås på grund af manglende forbrugerevne og lyst til at være med.



Carnival Cruise Line, verdens største krydstogtrederi med brands som Holland-America. Princess Cruise og Costa med flere i den populære almene klasse, har trukket 10 anløb til København til sommer tilbage og beholdt skibet i Caribien.



I begyndelsen af november var Carnivals salg til Europa cruise på 51 procent af det budgetterede, og netop nu kan man på Carnival Liberty få en uges krydstogt i Caribien med op til 85 procent rabat, eller ca. 1.600 kr. plus skatter og afgifter.



Royal Caribbean har det heller ikke for godt. Udsigterne for 2009 peger optimistisk på et fald på 20 procent i omsætningen, men netop nu tyder det på mere.



Det forlyder netop nu fra USA, at to af de nyeste skibe er ude med store rabatter. Det gælder Celebrity Solstice fra RCCL og Carnival Splendor.



Både Carnival og RCCL har vedtaget ikke at udbetale udbytte, og Royal Caribbeans aktier blev halveret på mindre end to uger.



Det er sandsynligt, at selskaberne venter lidt endnu med at udbyde ledige pladser til reducerede priser til europæere. Det gælder imidlertid for ethvert skib om at få fyldt op. Hvis ikke det sker, kikser økonomien fuldstændig.

-ejv


Skrevet af