Flyene går uden om Hong Kong

Lysten til at flyve til Hong Kong er faldet drastisk efter at de fleste industrilande fraråder alle unødvendige besøg i området på grund lungesygdommen SARS.




Malaysian Airlines besluttede fredag indtil videre at indstille alle flyvninger til Hong Kong og Singapore; Cathay Pacific, der har hjemme i Hong Kong, har aflyst adskillige afgange, det samme har taiwanske China Airlines samt Thai International.



Passagerer undgår også Hong Kong som mellemlandingssted for at undgå at komme i karantæne på det endelige bestemmelsessted. Hvis man ankommer med fly fra Hong Kong og har feber og hoste. Mange forretningsfolk har ikke tid til at tage chancen – så hellere flyve en omvej. Nedgangen i indtjeningen hos flyselskaber, hoteller og restauranter pga. udeblevne turister og forretningsfolk er regulær.



Fredag var 17 døde af SARS i Hong Kong, og 734 er eller har været smittet med sygdommen. Antallet af nye tilfælde faldt sidst på ugen til omkring 25 om dagen – langt størstedelen af de nye tilfælde er opstået i et boligkompleks, der nu er isoleret.




En finsk FN-embedsmands død af SARS i Beijing søndag vil medføre et øget internationalt pres på den kinesiske regering om at gå aktivt ind i oplysningen om SARS, siger en vestlig diplomat til Jyllands-Posten.

”Kineserne har tradition for at skjule oplysninger af denne karakter. Men usikkerheden om den faktiske udbredelse af SARS i Kina får nu både turister og forretningsfolk til at holde sig væk. Hvis kineserne ikke får skabt tillid til, at de informerer reelt om SARS og gør en aktiv indsats i bekæmpelsen af sygdommen, kan det koste landet dyrt,” siger diplomaten.




Vicegeneraldirektøren for Beijings sundhedsvæsen, lagde på et pressemødet stor vægt på, at den finske mand kom fra Bangkok i marts. ”Disse typiske kinesiske forsøg på at fralægge sig ansvar skaber dyb mistillid til systemet, både i udlandet og blandt kineserne,” siger den vestlige diplomat.



KRITIK AF SARS-ADVARSEL




”Det er hysteri når Danmark som et af de eneste lande advarer imod at rejse til hele Kina. WHO fraråder kun rejser til Hong Kong og Guangdong-provinsen i det sydlige Kina. Jeg finder Seruminstituttets holdning meget kritisabel,” siger direktør Søren Rasmussen, Albatros Travel til Berlingske.




Dele af rejsebranchen kritiserer nu Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Instituts rejsevejledning i forbindelse med lungesygdommen SARS. Den fraråder alle rejser til Kina, hvilket medfører, at alle der har billet med afrejse de kommende to uger, men som ikke tør tage af sted, har krav på at få deres penge tilbage.



Den afgørelse skaber unødig panik, mener salgsdirektør Niels Amstrup i Jysk Rejsebureau. ”Når man rådgiver, skal det ske nøgternt og være baseret på saglighed for ikke at skabe mere panik,” fastslår han.



Direktør Nils Strandberg Pedersen, Statens Serum Institut, afviser kritikken: ”Vi har hverken kunnet få beskrivelser eller opdateringer fra Kina. Vi har ingen sikre tal fra nogen steder i landet. Derfor har vi ligesom USA, Canada, Frankrig og Irland valgt at fraråde rejser til hele Kina. Men modsat f.eks. USA fraråder vi ikke rejser til Singapore. Her findes sygdommen, men vi får relevante oplysninger og føler, at myndighederne har godt styr på situationen,” siger han.

Skrevet af