Meget forsinket kan virksomheder i den danske turisme- og rejsebranchen nu søge kompensation for en del af deres faste omkostninger, hvis de som følge af coronarestriktionerne har tabt mindst 35 procent af deres omsætning. Arkivpressefoto: Nyhavn Rejser.

900 millioner kr. i hjælpepakker til rejsebranchen

Omkring 1.000 virksomheder i den danske turisme- og rejsebranche forventes omsider at få glæde af hjælpepakkerne. Der er netop åbnet for ansøgninger til en del af de faste omkostninger.

Erhvervsstyrelsen har nu åbnet for ansøgninger til de sidste dele af hjælpepakkerne til de dele af turisme- og rejsebranchen, der har været ramt af corona-restriktioner som grænselukninger. Den nu frigivne periode gælder september og oktober sidste år.

Det skriver erhvervsministeriet lørdag eftermiddag i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Slusen er nu åbnet for ansøgninger i Erhvervsstyrelsen for to nye hjælpepakker. Denne gang gælder det virksomheder i turisme- og rejsebranchen med videre, der har været ramt af de to rejserestriktioner: grænselukning og udenrigsministeriets rejsevejledninger i efteråret 2020.”

Disse virksomheder i rejsebranchen og turismeindustrien med videre kan få kompensation for en del af deres faste omkostninger, hvis de som følge af restriktionerne har tabt mindst 35 procent af deres omsætning, oplyses det.

Minister kritiserer EU
I pressemeddelelsen siger fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen:

”Coronakrisen har i den grad også ændret vores rejsevaner. Det gælder herhjemme og i udlandet. Derfor har turisme- og rejsebranchen været hårdt ramt af coronakrisen fra meget tidligt i forløbet og er det stadig. Jeg er glad for, at vi nu får åbnet for endnu to hjælpepakker, så de virksomheder, der har været ramt af restriktionerne i efteråret, kan få den tiltrængte hjælp.”

Aftalen om hjælpepakkerne blev indgået af et bredt flertal i Folketinget tilbage i slutningen af august, oplyser erhvervsministeriet og fortsætter:

”Men statsstøttegodkendelsen i EU vedrørende specifik denne del af kompensationsordningen har taget unormalt lang tid, fordi EU-kommissionen undervejs har ændret reglerne, og fordi kravene til godkendelsen betød, at Erhvervsstyrelsen måtte omprogrammere ansøgningssystemerne.”

”Vi har generelt et godt samarbejde med EU-Kommissionen om statsstøttegodkendelser af vores hjælpepakker. Men i dette tilfælde har det været frustrerende for alle parter, at det har trukket ud. Fra regeringens side gør vi alt for at få de nødvendige statsstøtte-godkendelser fra EU-Kommissionen så hurtigt som muligt. Derfor er jeg glad for, at vi endelig kan åbne for ansøgningerne, for jeg ved, at mange virksomheder har ventet på dette,” siger Dan Jørgensen.

Erhvervsministeriet oplyser videre: ”Det er forventningen, at cirka 1.000 virksomheder vil få glæde af ordningerne, og at der vil blive udbetalt cirka 900 millioner kroner for den samlede periode. Med de to nye ordninger åbne, er der nu åbnet for ansøgninger til alle dele af de målrettede kompensationsordninger for faste omkostninger.”

Virksomheder kan få information om håndtering af coronaregler og hvordan de kan søge hjælp på hjemmesiden virksomhedsguiden.dk eller ringe til Erhvervsstyrelsens corona-hotline: 72 20 00 34.

Relaterede artikler:

Rejsebureauforening kræver hurtige udbetalinger

DRF og HORESTA: Vi trak atter det korteste strå

“Disse områder er nødvendige for vores overlevelse”

Tør regeringen ikke sige højt, at den vil lukke rejsebranchen?