Agenterne ikke begejstrede for nyt drikkepengesystem

Jesper Boas Smith.

KOMMENTAR: Jesper Boas Smith, der er talsmand for krydstogtudvalget under DRF, har endnu ikke set noget officielt om RCL’s forhøjelse og ændring af drikkepengesystemet om bord, men har på opfordring sendt denne kommentar:

Af Jesper Boas Smith

”Uanset hvad, så kommer de danske krydstogtrejsende nok ikke til at se mærke nogen prisforhøjelse. RCL har hele tiden arbejdet med totalpriser i Danmark (dog eksl. moms). Priserne i branchen fastsættes udelukkende ud fra udbud og efterspørgsel, og hvad angår RCL – så er det selskabet selv, der fastsætter udsalgspriserne, som kunderne betaler.

Hvis det virkeligt er korrekt, at man hæver drikkepenge (der vel er lønninger) med 22% er det voldsomt i disse tider.

Det, som man kan frygte, er, at rederierne blot – med alle midler – forsøger at allokere så stor en del af krydstogtprisen som muligt, som ”NCF” – altså den del af krydstogtprisen, som agenterne ikke modtager nogen kommission af.

Det har allerede i lang tid været stort set ligegyldigt, hvilken kommission man aftaler, for det, der tæller, er netto-kommissionen. Og hvad der reelt er tilbage, når rederiet har modtaget sin del. Nu bliver det så endnu værre, med mindre priserne hæves for at imødegå den ekstra omkostning, der jo rettelig bør betales af de rejsende.

Man kan godt diskutere, om det er rimeligt, at agenterne skal misbruges til at opkræve beløb, der før blev opkrævet om bord. Agenterne får jo ikke nogen kommission for disse ydelser. Og hvis en kunde betaler agenten med creditcard, har agenten allerede et direkte tab i form af creditcard fees for at hjælpe rederierne med at opkræve beløbene.

Rederierne får samtidig forbedret likviditeten betydeligt i forhold til tidligere, hvor man først modtog betalingen den sidste dag om bord.

Spørgsmålet er så, om kunderne også skal betale afbestillingsgebyrer af drikkepenge på rejser, de er nødt til at annullere. Det har man jo aldrig før skullet”.