Årets værste måned

Ejvind Olesen.

Ejvind Olesen.

WEEKENDKLUMME: ”Man skal ikke være i Danmark i november”, sagde Simon Spies altid. Og digteren Henrik Nordbrandt skrev i sin bog ”Håndens Skælven” om ”Året, der har 16 måneder”. Samtidig med farvel til sommertiden går flyselskaberne over til vinterplanerne.

Af Ejvind Olesen       

Allerede for et par måneder siden sendte Star Tour en pressemeddelelse ud om billige rejser i, hvad de kaldte ”årets værste måned”. November – intet mindre. Her var de enige med en konkurrent, Simon Spies, mens han levede. Med digteren Henrik Nordbrandt – og med mig!

Nordbrandt digtede om året med de 16 måneder. Når han kom til oktober fortsatte han: November, november, november, november. Kunne det blive værre? Ikke på det klimatiske område i hvert fald. Trist, gråt og klamt.

I de mange år, hvor jeg har haft hundrede af læsere med på læserrejser, primært krydstogter til Caribien, var det næsten altid i november. Orkansæsonen klingede ud, solen skinnede, det var sommer på dækket og på øerne. Man nød varmen og sympatiserede på afstand med staklerne derhjemme, som rapporterede om de første efterårsstorme og måske begyndende snefald. Og nød en ekstra drink på skibets balkon i den buldermørke og lune caribiske nat.

År efter år drog Simon Spies ud med hele sit følge for som det hed ”at tage på opdagelse efter nye rejsemål”. Et af Conairs fly blev indrettet til formålet. Ofte blev kursen sat til Florida, Brasilien og Afrika. Steder hvor Solen skinnede, og hvor danske charterselskaber ikke havde antydning af lov at til at flyve med gæster på grund af monopolet. Men det rørte ikke store ånder.

Ude på landet var det store flyttedag i sin tid. Piger og karle skiftede job med den medbragte dragkiste. Spændingen var betydelig. Der var meget inde-tid til at lære hinanden at kende. Jagtforeningerne viste de seneste film, og haresteg var en lækkerbisken, hvis den da ikke stod på fasan.

Rejselivet ændrede karakter. Charterflyene satte kurs mod De Kanariske Øer. Det var for koldt på Mallorca, selv om nogen valgte en fire eller seks ugers ferie til billige penge.

I dag er det anderledes. Når tiden er skruet en time tilbage søndag nat afgår fortsat rute- og charterfly i alle retninger. Herregud, svigter vejret, kan vi jo bare tage hjem med næste fly. Muligheder er der nok af. Både flyselskaber og rejsearrangører vil helst skrue meget mere ned for blusset, men de tør ikke af konkurrencehensyn. Og hotelkontrakterne på ferieøerne bliver altså noget billigere, hvis man også tager november og resten af vinteren med.

Hjemme i Danmark bliver det julestemning tidligere og tidligere med lys, farver og glæder – og shoppingræs. Om julefrokosterne også skal begynde midt i november er nok et spørgsmål, og restauranter og hoteller skal i hvert fald ikke bestemme. Der er grænser for, hvor længe man kan trække i en julestemning for at redde en lavsæson.

Efterhånden nærmere vi os da december og kan sige farvel en eller flere gange til oktober. Nyd de sidste tre-fire dage inden vi tager fat på november, november….

God weekend