Århus Charter får ny ejer

Stifterne af Århus Charter, søstrene Jette Rantala, til venstre, og Ulla Stæt Andersen.

Stifterne af Århus Charter, søstrene Jette Rantala, til venstre, og Ulla Stæt Andersen.

CHARTERREJSEBUREAUER: Århus Charter, Danmarks 7. største charterrejsebureau, præsenterer i dag sin nye ejer. Branchekilder er ikke i tvivl om, hvilket rejsebureau, der overtager Århus Charter, som gennem nogle måneder har søgt ny ejer – muligvis pga. anstrengt økonomi.

”Århus Charter solgt til dansk rejseselskab,” er overskriften på indbydelse til pressemødet i dag kl. 11 på Hotel Royal i Aarhus. ”Her vil Århus Charter præsentere sin nye ejer. Det nye ejerskab vil skabe ny stærk spiller på det danske rejsemarked,” hedder det bl.a.

Flere højtstående kilder i rejsebranchen sagde i går til standby.dk, at den nye ejer af Århus Charter er Primo Tours fra Ringkøbing, Danmarks 8. største charterrejsebureau målt i passagerer sidste år.

Mens Århus Charter sidste år havde tæt på 32.900 passagerer, havde Primo Tours over 21.600. Sammen bliver de Danmarks sjette største charterrejsebureau – og overhaler Atlantis Rejser.

Det vides ikke, om stifterne og ejerne af Århus Charter, søstrene Jette Rantala og Ulla Stæt Andersen, forlader charterrejsebureauet, der har 30 ansatte.

Primo Tours ejes af Henrik Søndergaard og Bjarke Hansen. Det var ikke muligt i går at træffe Bjarke Hansen, mens Henrik Søndergaard svarede sin mobiltelefon og lovede standby.dk at ringe tilbage ”om to minutter.” Det skete ikke – dermed skulle han fornuftigt nok ikke ud i nogen søforklaring inden pressemødet i dag.

Århus Charter omsatte ifølge rejsebrancheanalytiker Ole Egholm i senest offentliggjorte regnskabsår for skønsmæssigt 160 mio. kr. og fik et beskedent overskud.

Søstrene Jette Rantala og Ulla Stæt Andersen har ifølge Ole Egholm en pengetank i deres holdingselskab på 38 mio. kr., men flere kilder i rejsebranchen siger, at søstrene ikke vil pumpe flere penge i Århus Charter, der ellers gennem næsten alle sine over 25 år har givet overskud. Århus Charter åbnede i 1988.

Om årsagen til, at søstrene har valgt at afhænde deres charterrejsebureau, siger kilder til standby.dk, at Århus Charter ”ikke er fulgt med tiden og ikke har produktudviklet. De har levet i en osteklokke – de er først sent kommet i gang med at sælge via nettet og findes nærmest ikke på de sociale medier som f.eks. Facebook.”

Kilderne tilføjer, at Århus Charter i flere måneder har henvendt sig til en række charterrejsebureauer for at høre, om de ville overtage bureauet. Star Tour har tidligere oplyst, at det for flere år siden tilbød et meget stort tocifret millionbeløb for Århus Charter, hvilket blev afvist.

Branchekilderne mener, at økonomien i Århus Charter er så spændt, at den nye ejer, Primo Tours, har indvilget i at betale en række posteringer for at holde Århus Charter på vingerne.

Både Århus Charter og Primo Tours er medlem af charterselskabernes brancheforening, RID (Rejsearrangører i Danmark). RID’s 13 medlemmer har ca. 85 pct. af det danske chartermarked og sælger årligt for ca. 5,6 milliarder kr., oplyser Ole Egholm.