Af med sko og støvler i Københavns Lufthavn

Nye regler fra 6. november i sikkerhedskontrol får en nænsom opstramning. – Til gengæld er EU og USA blevet enige, så allerede nu kan man frit gå igennem ved ankomst fra USA, for eksempel til dansk indenrigslufthavn.

Det bliver en anelse mere besværligt at komme igennem sikkerhedskontrollen fra tirsdag 6. november.

”Vi skal være lidt mere omhyggelig med passagerernes fodtøj. Derfor bliver det nødvendigt, hvis man går igennem security check – og det giver udslag – at gå tilbage og tage sko og støvler af, ” siger sikkerhedschefen i Københavns Lufthavn Johnnie Müller til standby.dk.

”Vi har kørt nogle tests og tror, at vi kan holde det nede på ca. fem procent af passagererne. Vi er helt klar over, at det nok især er kvinder med støvler og sko med lidt metal, som måske skal igennem endnu engang. Vi udbygger området med bænke, og tilbyder passagererne det kendte blå plasticovertræk. Alt i alt tror vi ikke, at det væsentligt vil forlænge den tid, det i dag tager at gå igennem kontrollen,” fortsætter han. Gennemsnittet i København ligger på mellem to og tre minutter gennem køen.

Johnnie Müller fortæller i øvrigt, at man gennem analyse ved, at der er to ting, der irriterer passagerene mest. For det første at blive rørt på. For det andet at skulle åbne håndbagagen.

Til det mere passagervenlige hører, at EU og USA er blevet enige om, at man kan transitere en ankomstlufthavn i Europa og rejse videre til sin endestation uden at skulle gennem endnu et sikkerhedscheck. Den ændring trådte i kraft 18. oktober.

De enkelte lande kan selv bestemme, om de vil tilslutte sig ordningen, hvilket Danmark og Sverige blandt andre har gjort. Det vil sige, at passagerer fra New York til en svensk eller dansk indenrigslufthavn ikke mere ved flyskifte i København skal gennem sikkerhedskontrol.