Airbus vil presse flere passagerer ind i megajumbo

LUFTFART: Mens der i dag i snit er 497 passagerer i en Airbus 380 med fire kabineklasser, har flyfabrikken udtænkt en række ændringer, så der kan proppes op til 80 flere ind. Det vil øge flyselskabernes indtjening.

Verdens største passagerfly, Airbus 380, kan, hvis flyselskaberne bestiller alle Airbus forslag til ny kabineindretning, få flere passagerer. Fra de i dag 497, der i snit er i indretningen med fire kabineklasser, til 575 rejsende.

Emirates i dag er eneste flyselskab der betjener Københavns Lufthavn med en A380 – men denne version har kun to klasser, business og economy. Versionen, der dagligt flyver til København, har plads til 615 passagerer.

Airbus har netop på udstillingen Aircraft Interiors Expo i Hamborg præsenteret en række mulige ændringer af kabinen for at kunne få flere passagerer ombord. Det vil øge flyselskabernes indtjening på typen – samt måske få solgt flere. Airbus har i dag meget svært ved at sælge dobbeltdækkeren.

Blandt forslagene er en mindre pladskrævende trappe forrest i flyet til første sal. Det vil give plads til yderligere 20 passagerer. Og en ligeledes mindre pladskrævende trappe bagest i flyet vil betyde plads til 14 ekstra rejsende.

Et af de flere andre forslag er, at de rejsende på økonomiklasse skal sidde i ny konfiguration i stueetagen i en 3-5-3 opstilling. Det giver plads til yderligere 23 passagerer. Airbus forsikrer, at takket være ny sædeteknologi vil sæderne stadig have samme bredde som i dag.

Der er også i forslagskataloget ide om, at de rejsende på Premium Economy skal sidde i konfiguration på 3-3-3; altså ni i stedet for som i dag otte. Det vil skabe plads til yderligere 11 passagerer.

Med udgangen af marts havde Airbus leveret 208 eksemplarer af Airbus A380; der er bestilt 317 fra 19 fly- og leasingselskaber. Største kunde er Emirates, der skal have 142, hvoraf 90 snart er leveret.

Ifølge Airbus starter eller lander der i snit en A380 hver 2,5 minut. Der er stadig bestilling på 109. I Europa har kun Air France, British Airways og Lufthansa A380 i flåden.

I alt har Airbus bestillinger på lige under 6.800 fly. På verdensplan flyver der i dag knap 9.400 Airbus-fly.