Aktivt ejerskab til SAS søges

Lars Bernhard Jørgensen.

KOMMENTAR: ”Sat på spidsen handler denne sag i sidste ende om, hvorvidt Danmark skal kobles på verden og dens vækst og viden, eller om vi skal isoleres som lille nordisk provins, der kun får besøg af de nærmeste naboer. Der er rigtig meget på spil – for os alle sammen”, lyder det fra Wonderful Copenhagens adm. direktør.

Af Lars Bernhard Jørgensen

”I forrige uge meddelte det asiatiske Singapore Airlines, at de valgte at udvide i København og ikke i Stockholm.

Singapore Airlines valgte København, fordi halvdelen af deres passagerer skal videre ud i verden. Det kan de ikke komme fra Stockholm, som er en endestation. Men det kan de fra København – fordi vi er et knudepunkt – et såkaldt Hub med et fintmasket net af flyforbindelser ud i Europa og til USA. Hvem er den vigtigste garant for det? Det er SAS, som står for ca. 40 pct. af trafikken på Københavns Lufthavn.

Der kommer ikke noget andet selskab og fylder det hul op, hvis SAS forsvinder. De lukrative ruter skal nok blive taget af andre, men ingen vil med samme kraft kunne bibeholde København som et hub.
Problemet handler ikke kun om SAS og lufthavnen, som man kunne tro, når man læser aviserne. Ringene spreder sig langt ud i samfundet. Hvis flyforbindelserne tørrer ud, bliver der færre turister. Det rammer hotel-, krydstogt- og kongresindustrien. Det bliver mindre attraktivt at etablere virksomhed i København – og arbejdspladser går tabt. Tal fra Copenhagen Economics peger på, at bare 10% reduktion i vores flytilgængelighed betyder op mod 1,5 mia. i tabt velfærdsbidrag til regionen.

Mon ikke de fleste er enige om, at den kurs, den daglige ledelse i SAS er inde på – nemlig at trimme selskabet, så det kan tjene penge – er uomgængelig?

Det er bare ikke nok. For skal SAS på sigt fortsat bidrage til at fastholde København som knudepunkt, skal selskabet vækste igen. Men det kan det kun, hvis ejerne giver det muskler til det. For det har SAS ikke – og får det næppe heller, selv om man får gjort det nødvendige, trimmet omkostningerne og begynder at tjene lidt penge.

Danmark og den danske regering har en helt særlig interesse i at finde løsninger, der rækker ud over nogle kortsigtede indskud eller tilsvarende.

Der er jo ingen, som er i tvivl om, at samfundet måtte træde i karakakter overfor den finansielle verden, da den var ved at bryde sammen. Det bør der heller ikke være her.