Amsterdam vil styre sine turister, men ikke begrænse dem

TURISME: I modsætning til byer som Venedig og Barcelona er der ingen turisthad i den hollandske kanalby, selv om turistbesøget bare vokser.

Nogle steder er de populært sagt ved at drukne i turister og diskuterer ihærdigt, hvordan de kan begrænse besøget. Det gælder Barcelona og Venedig og til en vis grad også Rom. Det gælder i hvert fald også Cinque Terre ved Den italienske Riviera.

”Ikke noget med, at du ikke er velkommen her i Amsterdam,” siger turistchef Geerte Udo. ”Men vi vil gerne hjælpe til med at mindske køerne, fordi vore gæster hele tiden får de samme idéer på de samme tidspunkter.

Det betyder, at alle sætter kursen mod Van Gogh museet om morgenen, kanalrundfart efter frokost og Red Light distriktet (med de frække damer) om aftenen.

Vi vil prøve at få spredt køerne ved at opfordre til det omvendte, og vi vil hjælpe til med at de også ser mindre kendte, men måske lige så spændende steder og museer i byen,” fortsætter han.

Kun kan det nok blive svært at lægge vanerne anderledes om aftenen og natten, men her er presset trods alt heller ikke så udtalt som til Van Gogh.

Længere mod syd indføres stadig skrappe krav for at begrænse turismen. Et af midlerne er en turistskat. Senest har den græske ø Santorini vedtaget at begrænse en dags besøg med krydstogtturister til 8.000. Det skulle de have gjort for længe siden, da næsten alle skal op med en elevator, fra havnen til byen, oppe på klipperne. Køen kan vare i timer i bagende sol.

I Italien er et af de skønneste udflugtsmål en vandring til de fem små fiskerbyer ved den østlige del af Rivieraen, grænsende mod Toscana.

Her i Cinque Terre vil man nu ikke have mere end 1,5 mio. turister i området på samme tid. Det kan tage hele fornøjelse i den pragtfulde natur.

I Venedig er indbyggerne splittede. Nogle ønsker bogstaveligt talt stop for både turister og krydstogtskibe. Andre, blandt andet erhvervslivet, advarer fordi byen lever af turister.

Helt rart at se en populær turistby som Amsterdam gå efter andre løsninger.