Atlantic Airways skuffet over SAS

LUFTFART: “Vi vidste, at der ville komme konkurrence til Færøerne, men at den skulle komme fra SAS blev vi meget overrasket over,” siger Atlantic Airways’ koncernchef. Atlantic Airways er ”smidt ud” af SAS’ bonusprogram.

SAS indviede i søndags sin nye, daglige rute fra Københavns Lufthavn til Færøernes eneste lufthavn, Vagar. Da SAS sidste efterår præsenterede Vagar som en af sine nyheder fra dette års sommerprogram var det en stor overraskelse for det færøske flyselskab, Atlantic Airways, der i mange år har samarbejdet tæt med SAS.

På luftfartskonferencen på Christiansborg i går, blev Atlantic Airways’ koncernchef, Johanna á Bergi, spurgt, om hun var overrasket over, at SAS blev konkurrent på Færøerne: ”Vi er meget, meget, meget overrasket. Vi har interline aftale med SAS.”

Bagefter uddybede hun overfor standby.dk: ”Vi feeder masser af passagerer ind til SAS i Københavns Lufthavn. To ud af tre af vores passagerer kommer til Københavns Lufthavn. Vi tager kampen op – men samarbejder også, hvor vi kan.”

Ifølge trafiktal fra Vagar Lufthavn flyver ca. halvdelen af Atlantic Airways passagerer videre fra Københavns Lufthavn.

Johanna á Bergi sagde også til standby.dk: ”SAS har netop smidt os ud af deres bonusprogram Eurobonus – nu kommer vores tidligere bonusprogram, Sulu, tilbage.”

Atlantic Airways udfasede i 2015 sit bonusprogram Sulu (opkaldt efter den færøske fugl Sulen) for kun at tilbyde Eurobonus.

Lars Wigelstorp Andersen, direktør for Public Affairs & Infrastructure i SAS, sagde i går på luftfartskonferencen: ”Vores nye rute vil nok give pres på Atlantic Airways – og måske lavere priser. Men vi har ikke åbnet på Færøerne for at underminere eller kannibalisere Atlantic Airways.”

Med SAS nye rute mellem København og Vagar, fløjet dagligt af enten en Airbus A319 eller en A320, tilføjer SAS årligt over 100.000 flysæder til ruten.

Atlantic Airways flyver i vintersæsonen to gange om dagen mellem Færøerne og København og op til fire gange i højsæsonen. Hertil kommer to fly om ugen til Billund hele året og to gange om ugen til Aalborg i højsæsonen.​