Qatar vil købe nye superfly hos Boeing


Boeings ny 787 Dreamliner er blevet så populær, at køberne står i kø. Senest har Qatar Airways meldt sig som kunde. Det bekræfter en talsmand hos Boeing, som søndag præsenterede det nye fly i Seattle i delstaten Washington.
Boeing, der har kæmpet sig ud af en årelang krise med faldende salg og flere interne skandaler, fastholder, at enkelte tekniske problemer er løst, så den første Dreamliner kan leveres som planlagt til All Nippon Airways i Japan til maj næste år.
Boeing 787 Dreamliner har et design, som gør, at den har et lavt forbrug af brændstof. Det har givet en stor efterspørgsel på flyet, og nu vil Qatar Airways føje den til sin flypark, som ellers udelukkende består af fly fra Boeings konkurrent Airbus.
Boeing vil ikke ud med antallet af fly, som skal leveres i den lille arabiske golfstat. Men kilder i flyindustrien siger til nyhedsbureauet AFP, at det drejer sig om 30 flyvemaskiner.
Produktionen af flyet er unik i Boeing-sammenhæng. For det er første gang, at selskabet benytter leverandører fra hele verden og flyver delene ind til slutsamling i USA.
Blandt de 20 største underleverandører er de syv placeret i Asien/Australien, seks i Europa, fem i USA og en enkelt i Canada. Den eneste nordiske virksomhed, som er nået gennem nåleøjet, er svenske Saab, som skal levere døre til lastrummene.
Da Boeing planlægger at producere omkring 100 Dreamliners om året, betyder det reelt, at nye ordrer først vil kunne leveres i 2014 eller endnu senere. Bliver Dreamliner den ventede succes, kan det skabe problemer for en række selskaber, idet Airbus først vil have sin nye A350XWB klar til leverance i løbet af 2013. Denne model skal have samme kapacitet og en række af de samme fordele som Boeings 787.
(Morgenavisen Jyllands-Posten, Børsen og Berlingske Tidende)

Skrevet af