Justitsminister Nick Hækkerup, i forgrunden, præsenterede genåbningsplanen med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og sundhedsminister Magnus Heunicke. Skærmfoto.

Begrænset begejstring for smal genåbning

HORESTA og Dansk Erhverv viser lille tilfredshed med regeringens plan for delvis genåbning. ”Der skal gang i beregningerne for de mest begrænsende restriktioner,” siger HORESTA’s direktør.

Genåbningsplanen for en begrænset del af det danske samfund blev præsenteret onsdag formiddag af børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, sundhedsminister Magnus Heunicke og justitsminister Nick Hækkerup, efter regeringen var blevet enige med støttepartierne SF, Radikale Venstre og Enhedslisten.

”Som ventet var lettelse af restriktioner for hotel-, restaurant- og turisterhvervet ikke med, dog med undtagelse af de udendørs kulturinstitutioner, som HORESTA er meget tilfreds med,” hedder det fra HORESTA, der tilføjer:

”HORESTA finder det helt afgørende, at der nu kommer en overordnet og fremadrettet plan for de dele af erhvervslivet, som både har været tvangslukket ad flere omgange og underlagt skrappe restriktioner i mere end et år.”

Restriktionerne forlænget til efter påske
HORESTA opfordrer regering og Folketing til fokus mod, hvordan turisme- og oplevelsesøkonomien kan hjælpes i den aktuelle krise. Det bør ske med overordnet plan med pejlemærker for genåbning samt garanti for et økonomisk sikkerhedsnet for de virksomheder, som i over et år har været enten tvangslukket eller de facto lukket.

”Der skal gang i beregningerne for genåbning og ophævelse af de mest begrænsende restriktioner, og det kan ikke gå stærkt nok”, siger HORESTAs administrerende direktør, Katia K. Østergaard, i en pressemeddelelse, hvor hun undrer sig over, at næste etape af genåbningen skal være så lang.

”Med dagens udmelding er restriktionerne forlænget til efter påske, og det samme er dermed usikkerheden i erhvervet. Når erhvervet rykkes tilbage i køen, bør virksomhederne som minimum have krav på at vide, hvornår de forventes at kunne genåbne, og hvornår de mest erhvervsbegrænsende restriktioner forventes ophævet. Vi har ikke kun brug for ”forståelse”, vi har brug for action,” siger Katia K. Østergaard.

Dansk Erhverv: Smal genåbning øger presset
I sin pressemeddelelse skriver Dansk Erhverv: ”Den netop udmeldte genåbningsplan gør det muligt at åbne mere. Men det er langt fra nok, og den fortsatte nedlukning af storcentre, butikker over 5.000 kvadratmeter og liberale erhverv vil få alvorlige konsekvenser for handelslivet.”

Erhvervsorganisationen ser frem til at se en konkret en plan for genåbning, lyder det.

”Det er godt, at flere butikker nu kan genåbne. Men planen efterlader forsat en lang række butikker og virksomheder tilbage på perronen. Planen for en kommende genåbning bør gælde for alle butikker og også liberale erhverv, men også tegne en vej for yderligere genåbning over de kommende måneder,” siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

TV 2 har samlet dette overblik over dagens genåbningsplan. Klik her

Relaterede artikler:

Dato for genåbning gav boom i britisk rejsebranche

Brancheforeninger ser forskelligt på medlemsrabat

HORESTA og Dansk Erhverv: Ny aftale hjælper mange