Fra VisitBerlins pressebriefing i København, fra venstre Bo Schou Lauridsen, chef for Tysk Turist Information i blandt andet Danmark, Catarina Erceg, markedschef Nordics hos VisitBerlin, og Lotte Arnsted, pressechef hos Tysk Turist Information. Foto: Henrik Baumgarten.

Berlin topper som danskernes tyske rejsefavorit

Den tyske hovedstad topper hos danskerne over tyske rejsemål. ”Vi får flere boutiquehoteller og madscenen er altså ikke kun currywurst og döner kebab,” siger Visit Berlins chef for Norden.

Også Berlin er på vej tilbage til ankomsttallene før pandemien. I 2019, året før coronaen, var der 221.000 målbare danske ankomster i Berlin, hvor det blev til 632.000 overnatninger.

Sidste år var der 171.000 danske ankomster til den tyske hovedstad, hvor de havde 498.000 målbare overnatninger – og så var de første måneder af 2022 jo påvirket af omikronvarianten, der gav rejserestriktioner.

Det fortalte svenske Catarina Erceg, der har boet 30 år i Tyskland, hvor hun er markedschef for blandt andet det nordiske marked hos VisitBerlin, på pressebriefing tirsdag i København. Den var arrangeret af Tysk Turist Information, det nationale tyske turistråd, Deutsche Zentrale für Tourismus, DZT, i Danmark.

Faktisk er danske besøgende den femtestørste gruppe af udenlandske tilrejsende, kun overgået af USA, Storbritannien, Holland og Spanien. 35 procent af turisterne i Berlin, leisure- som erhvervsturister, er fra udlandet – resten kommer fra andre dele af Tyskland.

Ikke kun currywurst og döner kebab
Catarina Erceg oplyste blandt andet også, at Berlin er oppe på 23 restauranter med i alt 30 Michelin-stjerner. ”Så Berlin er altså ikke kun currywurst og döner kebab,” lød det fra markedschefen.

Hun pegede også på en tydelig tendens på Berlins hotelmarked. Det består ifølge de officielle tal af 750 hoteller, hostels og så videre med i alt 140.000 sengepladser. Gennemsnitsprisen for en overnatning – fra hostel til femstjernet hotel – var sidste år 130 euro.

Der kommer færre store overnatningsfabrikker, men til gengæld stadig flere mindre boutiquehoteller.

”Vi ser tendens til at Berlin får flere, mindre boutiquehoteller. Det handler ikke kun om at overnatte, hotellet i sig selv skal være en oplevelse. Hotellet skal fortælle en historie, en oplevelse – for oplevelser handler moderne turisme meget om,” sagde Catarina Erceg til Standby.dk

Tre alternative bud på Berlin
Blandt deltagerne ved Tysk Turist Informations sammenkomst om Berlin var Carsten Grubach, der dels arbejder som journalist, dels som rejseleder for Nilles Rejser, der ejes af Aller Leisure.

Spurgt om tre spændende og anderledes steder at se i den tyske hovedstad, sagde han til Standby.dk, at han vil anbefale Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche med blandt andet nogle fantastiske mosaikker; hjørnet af Wilhelmstrasse og Mohrenstrasse – ”her lå blandt andet Hitlers tidligere førerbunker og vist nok tidligere forbundskansler Angela Merkels foretrukne indkøbssted,” sagde Carsten Grubach, der også anbefaler det gratis museum om DDR-tiden, Kulturbrauerei.

Tyskland forventer dansk turismerekord
Tysk Turist Informations chef for blandt andet Danmark, Bo Schou Lauridsen, sagde forleden til Standby.dk, at det nationale tyske turistråd, DZT, i år forventer 3,7 millioner danske overnatninger i Tyskland. Det vil være ny rekord. Den hidtidige rekord er fra 2019, året før pandemien med 3,4 millioner målbare overnatninger fra danske rejsende.

Sidste år var Schweiz største udenlandske leverandør af turister til Tyskland fulgt af Holland, Polen, Østrig, Frankrig og Danmark som nummer seks. I 2019 havde Tyskland totalt 90 millioner overnatninger fra udenlandske leisure- og erhvervsturister.

I 2021 var over halvdelen af de danske overnatninger i tre af de 16 tyske delstater – bundesländer: Berlin (22 procent), Slesvig-Holsten, 19 procent, og Hamborg 15 procent (danskerne er Hamborgs største udenlandske turistgruppe). Herefter fulgte Niedersachsen (regionen syd for Hamborg med blandt andet Harzen) med 11 procent og Bayern, Tysklands sydligste delstat, med næsten ni procent.

Ifølge Bo Schou Lauridsen kommer 15 procent af overnatningerne fra danske turister i Tyskland via rejsebureauer; de største danske rejsebureauer på kør-selv-rejser i Tyskland er FDM Travel og Happydays, mens Vitus Rejser, Nilles Rejser og Gislev Rejser er de største arrangører på grupperejser. Et andet stort segment er skole- og ungdomsrejser, her er Unitas Rejser store.

Udover Tyskland med Tysk Turist Information har kun de nationale turistråd for Frankrig, Irland, Portugal, Spanien og Østrig egne kontorer i Danmark.

 

Relaterede artikler:

Tyskland øger forventning til antal danske turister

Tyskland forventer igen samme antal danske turister

Tror dansk ankomsttal til USA genoprettes i år