Bevæbnet politi i norske lufthavne

Øget sikkerhed i Københavns Lufthavn

Politiet i de store norske lufthavne skal fremover være bevæbnet. Her et arkivfoto fra Københavns Lufthavn i 2015 med bevæbnede betjente i dagene efter terrorangrebet mod Krudttønden og den jødiske synagoge. Foto: Preben Pathuel.

LUFTFART: Norsk politi er normalt ikke bevæbnet, men nu foreslår chef for de norske lufthavne, at politiet altid bærer våben i de store lufthavne.

Koncernchef i Avinor, der driver 45 statslige lufthavne i Norge, Dag Falk-Petersen, siger til Norges svar på Danmarks Radio, NRK, at trusselsbilledet i verden har ændret sig. Det tilsiger derfor, at politiet i de største norske lufthavne altid bør være bevæbnet. Typisk har norske politibetjente i lufthavnene deres våben i lufthavnens politistation.

”Truslen er ikke bare mod Oslo Gardermoen, den kan også være i de andre større lufthavne. Som verden ser ud i dag må vi tage højde for, at truslen stort set er overalt,” siger han til NRK.no

Dag Falk-Petersen vil ikke gå i detaljer om hvilke norske lufthavne, han tænker på, men siger der i hvert fald bør være permanent bevæbnet politi i ud over hovedlufthavnen Gardermoen i også lufthavne som Flesland ved Bergen, Sola ved Stavanger og Værnes ved Trondheim. ”Men det må i sidste ende være politiets faglige vurderinger som afgør dette,” siger Avinor-chefen.

Chefen for norske PST (Politiets Sikkerhetstjeneste, red), Marie Benedicte Bjørnland, sagde i går, at hun mener dagens trusselsbillede kræver bevæbnet politi.

I et høringssvar til det norske justitsministerium siger hun, at det er vigtigt at politiet er godt nok udstyret til omgående at kunne bekæmpe terrorangreb og begrænse skadernes omfang.

”Udviklingen i jihadistisk terror i Europa har taget en negativ udvikling. Der kommer stadig flere terrorangreb. Vi ser, at de forvoldes mod befolkningen i almindelighed med alt fra biler, knive, økser eller skydevåben, hvor det er nødvendig med en hurtig reaktion fra politiet,” siger Marie Benedicte Bjørnland.

Vigtig med hurtig reaktion fra politiet
Netop den hurtige reaktion fra politiet, mener Avinors koncernchef, Dag Falk-Petersen, er særlig aktuelt i norske lufthavne.

”Vi kan jo se på hændelser rundt om i verden, at det drejer sig om noget, der sker meget hurtigt. Så det er vigtigt at politiet med samme kan gå til modangreb,” siger han.

Ønsket om permanent bevæbnet politi i de norske storlufthavne får politisk opbakning. Næstformand i det norske parlament, Stortingets, retsudvalg, Peter Frølich fra det borgerlige parti Høyre, siger til NRK: ”Politiet skal i storlufthavne som Gardermoen dække store områder – og de skal ofte løbe langt for at kunne bevæbne sig. Vi ved fra udlandet, at store lufthavne desværre er mulige terrormål, så vi støtter, at politiet kan reagere hurtigt.”

Også den norske pendant til Socialdemokratiet i Danmark, Arbeiderpartiet, er villig til at diskutere nye løsninger for politiet på de store norske lufthavne.

Relaterede artikler:
Bombeterror lukker Bruxelles lufthavn

Rejsejournalister satte fokus på rejser og terror

Flyselskab hylder New Yorks politi