Billund ser lyst på 2016

KLM billund lufthavn flyLUFTHAVNE: Danmarks næststørste lufthavn satte i 2015 – for sjette år i træk – passagerrekord med 2,9 mio. rejsende, en stigning 2 pct. I år rundes formentlig 3 mio. passagerer pga. øgning på Berlin og Bruxelles.

Udenrigsruterne fra Billund var igen sidste år lufthavnens store vækstmotor. I alt var der næsten 1,9 mio. udenrigsrejsende, en vækst på næsten fem procent eller 88.041 passagerer, oplyser Billund Lufthavn.

Også sidste år var der over 300.000 rejsende på KLMs rute fra Amsterdam til Billund.
”Ikke alene fastholdt KLM klar førstepladsen i Billund, der er tale om tocifret vækst,” siger lufthavnens direktør, Kjeld Zacho Jørgensen, og tilføjer.

”Når man samtidig husker, at der er introduceret ni nyheder i 2015, hvoraf en del har været netværksselskaber til andre storlufthavne, er det ekstra flot at KLM udbygger passagertallet.”

Også Lufthansa har haft god fremgang på ruten til Frankfurt. Af andre udvidelser kan nævnes daglig afgang til Istanbul med Turkish Airlines og dobbelt daglig til Paris med Air France.

Som nye selskaber kom Czech Airlines sidste år ind med fire ugentlige fly til Prag, Air Berlin med daglig rute til Berlin, Brussels Airlines dobbelt daglig til Bruxelles og Wizzair til Gdansk og Vilnius.

Derudover introducerede Norwegian rute til Barcelona, Danish Air Transport sommerrute til Napoli og Wow Airlines fik ugentlig afgang til Island.

I modsat retning trækker konsekvenserne af Ryanairs lukning af basen i Billund 17. juli. Det har betydet et passagerfald på op mod 100.000 passagerer, et fald, der forventes at blive større i år. Mens Ryanair i 2013 havde 800.000 flysæder til og fra Billund Lufthavn, var tallet sidste år 500.000, oplyser Kjeld Zacho Jørgensen til standby.dk

Air Lituanica’s betalingsstandsning i foråret betød også et fald i passagertallet, hvilket dog hurtig blev rettet op, da Wizzair genåbnede ruten til Vilnius i september.

”Her på tærsklen til det nye år er der allerede en del nyheder, der kommer til at sætte sit positive præg i 2016,” siger Kjeld Zacho Jørgensen og fortsætter:

”Finnair begynder til maj daglige flyvninger til Helsinki, SAS øger på Stockholm med ekstra daglig afgang til Oslo, Primera Air begynder egentlige ruteflyvninger bl.a. til Faro, Nice og Venedig, samt til mange af deres eksisterende charterdestinationer.”

Ifølge Kjeld Zacho Jørgensen øger Brussels Airlines fra to til tre fly på hverdage mellem Bruxelles og Billund. Dette kan Brussels Airlines endnu ikke bekræfte.

Desuden står det klart, at Air Berlin indsætter større fly mellem Berlin og Billund og dermed øger med kapaciteten med over 50 pct.

Den mest skelsættende nyhed i 2016 er dog British Airways, der introducerer 11 ugentlige returflyvninger til London Heathrow – Europas største lufthavn.

Indenrigstrafikken til København havde sidste år 128.965 rejsende, et lille fald. Som en lille tilføjelse kom DATs sommerrute til Bornholm, der havde godt 2.000 passagerer. Det er en succeshistorie, der bliver gentaget og udvidet i 2016 med opstart allerede i foråret.