Billund-tog vil koste Aarhus flypassagerer

Billund-terminal.jpgINFRASTRUKTUR: I bedste fald har Billund Lufthavn togforbindelse fra Vejle i 2020. Toget kan snuppe passagerer fra bl.a. det vestlige Aarhus og dermed reducerer rejsende fra Aarhus Lufthavn.

Det nye politiske forlig på Christiansborg betyder højhastighedstog mellem København og Aarhus – ruten vil gå uden om Vejle via ny bro over Vejle Ford. For at kompensere Vejles tab giver forligspartierne togrute fra Vejle til Billund.

Der skal bruges milliardbeløb på den nye togstrækning mellem Vejle og Billund – som forventes at give et årligt underskud på ca. 50 mio. kr. Det skal senere besluttes, om det bliver en letbane mellem Vejle og Billund – eller en togrute, hvorved Billund forbindes til det primære tognet.

En informeret kilde siger til standby.dk, at letbanen er ”en opgraderet sporvogn med færre omkostninger og mulighed for flere stop. Omvendt vil Billund-ruten være bedst tjent med en direkte togforbindelse, dermed er man koblet på f.eks. DSB’s hovedfærdselsåre. Det er som hvis man spurgte Københavns Lufthavn, om man helst ville have Metroen eller DSB. Her ville Københavns Lufthavn nok helst have DSB,” siger kilden som gætter på, at togforbindelsen til Billund næppe kommer i 2020, som forligspartierne har aftalt, men først ”i midten af 2020’erne. Det er en politisk beslutning, men den lyder vældig optimistisk. Foreløbig skal der komme en VVM-redegørelse (Vurdering af Virkninger på Miljøet).

Billund Lufthavns direktør, Kjeld Zacho Jørgensen, siger til standby.dk: ”Med tog til Billund Lufthavn bliver det f.eks. nemmere for fynboer at vælge mellem Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn. En togrute vil give os flere rejsende. Andre sammenlignelige skandinaviske og nordeuropæiske har 30-35 pct. af deres trafik via offentlig trafik, mens Billund Lufthavn i dag kun har 3-4 pct. af sin trafik via dette område.”

Om Aarhus Lufthavn vil miste passagerer pga. Billund Lufthavn kommende togrute, siger Peter Høgsberg: ”Jo, det kan vi sikkert, men næppe på indenrigsruten til København, måske på chartersegmentet.”