Rejse- og luftfartsbranchen kæmper for sin overlevelse, lyder det fra charterbureauernes brancheforening, der blandt andet foreslår regionale rejsevejledninger frem for landsvise rejsevejledninger. Arkivpressefoto.

Brancheforening: Snart slut med at rejse på solferie

AKTUEL KOMMENTAR: ”De rejsendes egen adfærd skal begrænse smittespredning; ikke rejserestriktioner,” skriver Henrik Specht, direktør i charterbureauernes brancheforening, RID.

Af Henrik Specht, direktør i Rejsearrangører i Danmark, RID

Charterbranchen er i knæ. Siden Udenrigsministeriet i marts frarådede rejer til det meste af verden, har store dele af branchen gispet efter vejret.

Og da regeringen den 29. maj gjorde hele verden ”orange” og forlængede rejsevejledningen globalt for tre måneder til 31. august, fik 250-300.000 danskere deres sommerrejse annulleret.

Med enkelte undtagelser har charterbranchen været de facto tvangslukket siden marts. Nogle arrangører melder om en omsætning på 5-10%. Andre om 0!

Og endnu mørkere skyer truer i horisonten. Lige nu er stort set kun Grækenland, Italien og Cypern åbne. Men efter efterårsferien stopper rejser til disse destinationer typisk. Så er det slut med at rejse på solferie, da rejser til resten af verden frarådes.

Rejsebranchen foreslår regionale rejsevejledninger frem for landsvise rejsevejledninger, da smittetrykket varierer fra region til region. Samtidig bør rejsevejledningerne i EU harmoniseres og lempes, således at danskerne får bedre mulighed for at rejse på ferie. Gerne kombineret med et krav om testning efter hjemkomst.

Fri bevægelighed er et rodfæstet princip inden for EU
Danske rejsendes sundhed bør til enhver tid have første prioritet. Vi skal ikke gamble med de rejsendes helbred. Risikoen for, at danskere rejser ud og bliver smittet og efter hjemkomst smitter andre, skal naturligvis adresseres hensigtsmæssigt og med respekt.

Men samtidig er det vigtigt at erkende, at dette hensyn ikke bør afkobles fra den virkelighed, det skal gælde for. Nemlig en rejse- og luftfartsbranche, som kæmper for overlevelse. Samt rejsende, som godt kan tage ansvar på ferien. Derfor er de nuværende orange rejsevejledninger ikke en optimal løsning fremover.

Fri bevægelighed er ikke kun et rodfæstet princip inden for EU. Menneskers mulighed for at rejse ud og besøge andre lande og kulturer er en naturlig del af et moderne liv. Også i en tid, hvor COVID-19 på mange områder sætter dagsordenen. Coronaen går ikke væk, så vi skal vænne os til at leve med den. Langt hen ad vejen er det derfor de rejsendes egen adfærd, både ude og hjemme, der skal begrænse smittespredning; ikke rejse-restriktioner.