Hoteller, rejsebureau og mange andre virksomheder i også rejsebranchen er på grund af coronakrisen i fortsat store problemer og har brug for ordentlig hjælp fra Folketinget. Arkivpressefoto fra VisitAarhus.

Brancheforeninger frygter “en bølge af konkurser og afskedigelser”

”Politikerne har mange virksomheders og medarbejderes skæbner i deres hænder, når de i dag afgør, om der fortsat skal være hjælp til de, der er hårdest ramt af coronarestriktioner,” siger DRF, Horesta og SMVdanmark.

De tre brancheforeninger frygter i en unik fælles pressemeddelelse, at de pressede brancher blot vil få nogle ”virkningsløse hjælpepakker” fra politikerne i Folketinget. De tre foreninger er Danmarks Rejsebureau Forening, Horesta og SMVdanmark, sidstnævnte repræsenterer Små og Mellemstore Virksomheder.

Bliver hjælpepakkerne, der i dag forventes præsenteret fra Christiansborg, virkningsløse, så bliver konsekvensen en bølge af konkurser og afskedigelser, påpeger Danmarks Rejsebureau Forening, SMVdanmark og Horesta.

”Politikerne har mange virksomheders og medarbejderes skæbner i deres hænder, når de i dag skal afgøre, om der fortsat skal være hjælp til de virksomheder, der er hårdest ramt af coronarestriktioner,” lyder det fra trioen der frygter en aftale, som meget få virksomheder får gavn af.

Frygter en bølge af konkurser
”Vores brancher er hårdt ramt af de restriktioner, vi har fået lagt ned over os fra statens side. Når de statslige hjælpepakker nu bliver udfaset, frygter vi en bølge af konkurser, hvis der ikke bliver sat ind med hjælpepakker, som kan kompensere de store tab, restriktionerne medfører,” siger administrerende direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt, og tilføjer:

”Ikke alene for virksomheder, som direkte er underlagt restriktionerne, men især også for underleverandører til disse brancher. For eksempel eventbranchen,”

De tre organisationer repræsenterer hoteller, restauranter, natteliv, rejsebureauer, eventbranchen, møde- og konferencebranchen og så videre. Disse brancher er på ubestemt tid underlagt restriktioner som forsamlingsforbud, rejserestriktioner, afstandskrav, kvadratmeterkrav, krav til lukketid og tvangslukning af virksomheder, noterer trioen.

De tre brancheforeninger efterlyser en aftale, som sikrer en hjælp, som vil kunne dække det tab ind, som restriktionerne medfører.

I strid med klare politiske løfter
”Den model, forhandlingerne tager afsæt i i dag, vil betyde, at kun meget få virksomheder vil kunne leve op til kriterierne, når de skal søge støtte. Det vil være helt uholdbart og i strid med klare politiske meldinger om at ville holde hånden under de virksomheder, der er hårdest ramt af restriktioner,” siger Horestas politiske direktør, Kirsten Munch.

Et massivt tillidsbrud
Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, siger i pressemeddelelsen:

”Hører hjælpen op her, så risikerer man, at de seneste mange måneders hjælp har været spildt, og det vil være et massivt tillidsbrud over for brancher, som har lyttet til regeringen og sendt medarbejdere hjem på lønkompensation, selv om det måned for måned har kostet dem penge.

Det gjorde de i klar forventning om, at de som lovet fik den fornødne hjælp til at komme på fode igen,” siger Lars Thykier.

Relaterede artikler:

S-politiker sammenligner danske rejsebureauer med kendt fallitbo

Danske hoteller kigger ind i et dystert efterår

Horesta: massefyringer uden nye hjælpepakker