Den første del af genåbningen mødes med rimelig tilfredshed af Dansk Erhverv, HORESTA og Dansk Industri. Også konferencecentre kan genåbne med et forsamlingsloft på 500.
Folketingets Epidemiudvalg fulgte onsdag indstillingerne til gradvis genåbning af samfundet. Dermed får publikum – i begrænset omfang – lov til at vende tilbage til biografer, teatre og indendørs idrætsarrangementer. Det samme gælder konferencecentre med et forsamlingsloft på 500.
På onsdagens pressemøde sagde sundhedsminister Magnus Heunicke: ”Det er en kontrolleret og trinvis genåbning. Det ville være dybt uansvarligt at løsne alle tøjler,”
Han blev suppleret af Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, der sagde: ”Pandemien er ikke afblæst, desværre.”
Folketingets Epidemiudvalg gav onsdag også grønt lys til at forkorte coronapassets gyldighed til fem måneder efter andet stik.
Her er et samlet overblik fra TV 2 over, hvad der genåbnes fra på søndag, og hvad der må vente.
Der er hjælp at hente
I en pressemeddelelse skriver Erhvervsministeriet: “For de virksomheder som fortsat skal holde lukket eller som er underlagt restriktioner på fx åbningstid, er der forsat hjælp at hente.
Regeringen har sammen med et bredt flertal af Folketingets partier åbnet de generelle hjælpepakker med aftalen fra den 9. december 2021. Dermed kan virksomheder søge om hjælp via kompensationsordningen for faste omkostninger, til omsætningstab for selvstændige mv. og arrangørordningen. Der er desuden indgået en aftale om lønkompensation. I tillæg til dette er der en pulje, så virksomheder og leverandører, der pga. restriktioner brænder inde med letfordærvelige varer i perioden den 10. december til den 19. december 2021, kan få hjælp.
Hele pressemeddelelsen kan ses via dette link.
Dansk Erhverv: Corona bør håndteres som influenza
I en pressemeddelelse glæder erhvervsorganisationen Dansk Erhverv sig over, at Folketingets Epidemiudvalg er blevet enige om at lempe en række restriktioner for især kulturlivet.
Brian Mikkelsen, Dansk Erhvervs administrerende direktør, siger: ”Vi er nået til et punkt i forløbet, hvor vi bør håndtere corona som en influenza, vi skal vaccinere os ud af, som vi altid har gjort med almindelig influenza. Medmindre der kommer nye, alvorlige varianter, så er det den vej, vi skal gå, så dermed skal vi også stoppe med nedlukninger og stramme restriktioner.”
Brian Mikkelsen tilføjer: ”I Dansk Erhverv har vi forståelse for, at der ikke bliver tale om en total genåbning. Men for eksempel restauranter og barer bør få udvidet åbningstiden til klokken 24 – ikke mindst på baggrund af de positive toner fra både SSI og andre eksperter den seneste tid.”
HORESTA roser køreplan for aflivning af restriktioner
Restauranterne får ikke del i første bølge af restriktionslempelser, men HORESTA glæder sig i sin pressemeddelelse over udsigten til, at næsten hele erhvervet kan komme af med de fleste restriktioner fra den 1. februar.
Forlystelsesparker, attraktioner og kulturlivet må åbne, og langt de fleste konferencer kan igen gennemføres fra på mandag.
HORESTAs administrerende direktør, Jannick Nytoft, siger:
”Nu har vi fået en delvis køreplan på vej mod en normalisering af hverdagen i vores erhverv. Det er positivt. Vi har efterlyst en hurtig udfasning af restriktioner og en meget klar plan for, hvornår de tvangslukkede aktiviteter kan åbne igen, og det har vi fået et godt stykke hen ad vejen. Mindst lige så vigtigt er det, at vi forhåbentligt fra den 1. februar kan se frem til at kunne åbne for langt størstedelen af erhvervet på nogenlunde normale vilkår.
Med en køreplan for afvikling af de sidste restriktioner, er det vores forhåbning, at annulleringerne stopper, og at der igen bliver booket konferencer, runde fødselsdage, hotelophold og borde på restauranterne,” siger Jannick Nytoft.
Bekymringer hos Dansk Industri
Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri, siger: ”Dansk Industri glæder sig over genåbning af kulturlivet. Vi kan glæde os over, at vi er i en situation, hvor vi kan åbne landet mere. Trods høje smittetal kan store dele af samfundet og erhvervslivet fungere, selvom visse brancher fortsat er hårdt ramt.”
Dansk Industri ønsker, at coronapasset bliver grønt syv dage efter, man er blevet smittet, så det flugter med isolationskravet.
”Det er ulogisk, at du bliver betragtet som smittefri efter syv dage i isolation uden symptomer, mens dit coronapas først er grønt efter 14 dage,” siger Emil Fannikke Kiær.
Relaterede artikler:
Presser på for færre restriktioner
90 procent kompensation ved frivillig lukning