Brugte 723.000 offentlige kroner på private rejser

Den tidligere chef nægter sig skyldig, men er enig i sagsforløbet, som det blev oprullet onsdag i Københavns Byret. Hans souschef, der blev afskediget fra Forsvaret, da sagen blev opdaget i 2009, er også anklaget i sagen, men ønsker at blive frifundet.
Det er navneforbud i sagen – ligesom det ikke må oplyses, hvilken afdeling, de to arbejdede i.
Afhøringerne af de to tiltalte blev indledt med, at sagens dommer, Per Holkmann Olsen, sagde til dem, at ”I har ingen pligt til at fortælle os noget som helst.”
Men det ville de gerne. Først i vidneskranken var den tidligere chef, der i dag er pensionist, efter han forlod Forsvaret i 2009.
Han er bl.a. tiltalt for mandatsvig og misbrug af stilling som offentlig ansat. 
Han blev ansat i Forsvaret i juli 1999 som afdelingsleder og sektionschef for området, der stod for indkøb af rejseydelser. Afdelingen har 6-7 ansatte.
Sagen mod den tidligere chef begyndte indirekte i december 2006, hvor Forsvaret lavede aftale med Diners Club. Ifølge aftalen skulle Forsvarets udelukkende betale sit køb af flyrejser via Diners Club.
Efter den officielle aftale var underskrevet, kom en såkaldt allonge (en tilføjelse til en skriftlig aftale). Ifølge den skulle Forsvaret have ”markedsføringsbidrag” fra Diners Club afhængig af, hvor meget der blev købt flybilletter for via kreditkortselskabet.
Forsvaret køber årligt ca. 30.000 flybilletter til en pris af ca. 80 mio. kr. Det udløste den højeste sats for markedsføringsbidrag, 0,5 pct.
Disse ca. 400.000 årlige kroner indsatte Diners Club på konto i Via Travel, der dengang var erhvervsrejsebureau for Forsvaret. Den tidligere chef var den eneste, der brugte kontoen, som dog også hans souschef havde kendskab til. Ellers var kontoen som sådan hemmelig.
Hvorfor sørgede du ikke for at dirigere disse markedsføringspenge ind på en konto i Forsvaret,” spurgte sagens anklager, politimester Niels Pallesen.
Ja, det havde gjort det hele meget lettere,” sagde den tidligere chef.
Ja, så havde vi ikke siddet her i dag,” sagde politimesteren.
Det var først da Staten i 2009 skiftede erhvervsrejsebureau til primært Carlson Wagonlit Travel, at bolden begyndte at rulle.
Den tidligere chef spurgte på møde med bl.a. CWT’s direktør, om denne særkonto kunne overføres fra Via Travel til CWT.
Men CWT’s øverste ledelse havde, forud for overtagelsen af den store kontrakt med Forsvaret, haft møder med den chef i Forsvaret, den sigtede refererede til.
Denne chef, afdelingschef Carsten Vinther-Høj fra Forsvarets Personeltjeneste, blev afhørt som vidne i går.
Han forklarede retten, at han på mødet med CWT-ledelsen havde sagt, at praksis i nogle firmaer med at modtage f.eks. hotelovernatninger og rejser fra leverandører, ikke var noget Forsvaret ville have. ”Vi er håndsky på det område,” sagde han.
Med den information i baghovedet, om at Forsvaret ikke skulle have noget fra leverandører, undrede det CWT’s direktør, Sophie Hulgard, da den tidligere chef bad om et møde. Her spurgte han, om CWT efter overtagelse af rejsekontrakten med Forsvaret kunne have den ”hemmelige konto” som hidtil havde været i Via Travel.
Det fik CWT til at kontakte Forsvaret, der efter en intern undersøgelse indgav politianmeldelse. Sagen blev efterforsket af Københavns politis afdeling for økonomisk kriminalitet samt Københavns politis anklagemyndighed.
Den tidligere chef har tilbudt at betale ca. 300.000 af de 723.000 kr. tilbage. Den tidligere souschef har afregnet sit mellemværende med Forsvaret.
Det vides endnu ikke, om det var Diners Club eller den tidligere chef, der ønskede den hemmelige konto. Det vil blive afklaret på næste retsmøde i sagen.
Forholdet med den hemmelige konto stod på fra december 2006 til 14. august 2009, hvor CWT fortæller Forsvaret om den. Anklagemyndigheden vil kræve frihedsstraf mod den tidligere chef.

Skrevet af Henrik Baumgarten