Busser skal betale for at hente passagerer i CPH

bus lufthavnKøbenhavns Lufthavn har fundet en ny indtægtskilde – fra april næste år skal busser betale 135 kroner plus moms for at tage passagerer ombord i lufthavnen. DRF er meget utilfreds med det nye tiltag.

”Det er rigtigt, at vi 1. april indfører en optageafgift for private busser som samler passagerer op i lufthavnen. Afgiften er rimelig, da alle skal være med til at betale for brug af lufthavnens infrastruktur, som vi stiller til rådighed – og busser og anden tung trafik slider altså meget på asfalten. Omvendt dækker prisen på de 135 kroner plus moms ikke vores samlede omkostninger på at vedligeholde området.”

Det sagde Københavns Lufthavns passagerchef, Marie-Louise Lotz, fredag formiddag til takeoff.dk.

”Vi har naturligvis været i dialog med busbranchen, herunder Danmarks Rejsebureau Forening, da vi er klar over, at branchen er under pres, og vi vil ikke presse med urimelige afgifter,” sagde passagerchefen.

Der kommer et bomsystem som busserne skal passerer når de kører ind på lufthavnens terminalområde for at hente passagerer. Det vil ikke koste noget at sætte passagerer af i lufthavnen, og afgiften vil ikke omfatte offentlige passagerbusser.

Omvendt har lufthavnen bemærket, at nogle busselskaber bruger lufthavnen som optageområde uden det har noget at gøre med flypassagerer.

”F.eks. samler nogle busselskaber skiturister op i lufthavnen, som de kører til skisportssteder i Europa – uden at der er tale om flypassagerer,” siger Marie-Louise Lotz og tilføjer, at også andre lufthavne tager betaling for busser som afhenter passagerer – det gælder f.eks. Charles de Gaulle i Paris og Oslo Lufthavn.

Den nye afgift i lufthavnen møder stor modstand fra Danmarks Rejsebureau Forening, som også repræsenterer dele af buserhvervet.

”Den nye afgift er et problem, der bl.a. gør det dyrere at ekspedere krydstogtpassagerer, der køres fra lufthavnen til krydstogtskibene i Københavns Havn,” siger DRFs adm. direktør, Lars Thykier. DRF har været til møde med lufthavnen om den nye optageafgift. Ændringerne i lufthavnen vil bl.a. betyde, at der fra april kun kan afsættes buspassagerer ved Terminal 2 eller en fjernholdeplads.

Københavns Lufthavn har planer om at lave en gratis fjernparkeringsplads for busser (senest klar i 2016), men frem til den er lavet, vil busser i tilfælde af forsinkelser skulle køre væk fra terminalen igen. Københavns Lufthavn forsikrer dog, at man i tilfælde af forsinkelser ikke kommer til at betale optagsafgiften to gange, oplyser DRF.

”Dette er en meget dårlige ide, busvognmændene er i den grad sure,” siger Lars Thykier.