Emirates Flight Catering har taget en kæmpemæssig vertikal farm i brug i Dubai. Den skal dagligt producere tre tons bæredygtigt bladgrønt til Emirates og andre flyselskaber.
Den vertikale farm i Dubai hedder Bustanica – det arabiske ord for have eller frugthave. Den er et dyrkningsanlæg på 330.000 kvadratmeter fordelt på tre etager, den indeholder én millioner planter og leverer en daglig høst på tre tons bladgrønt, for eksempel salat, rucola og spinat, oplyser Emirates i en pressemeddelelse.
Bustanica, der har kostet næsten 300 millioner kroner, har blandt andet miljøkontrollerede anlæg, der årligt sparer 250 millioner liter vand, 95 procent lavere end i det tilsvarende konventionelle, udendørs landbrug, og producerer en million kilo afgrøder fri for pesticider, herbicider og andre kemikalier, oplyses det.
Bustanica er udviklet Emirates Crop One, et joint venture mellem Emirates Flight Catering, en af verdens største cateringvirksomheder, der betjener over 100 flyselskaber, og amerikanske Crop One, der ifølge pressemeddelelsen er brancheleder inden for højteknologisk, vertikalt landbrug dyrket under tag.
Store tal og avanceret teknologi
Det 330.000 kvadratmeter store anlæg, der svarer til næsten 50 fodboldbaner, ligger tæt på Al Maktoum International Airport i Dubai.
I det hydroponiske anlæg bruges 15 liter vand pr. kilo afgrøde mod de 317 liter vand pr. kilo afgrøde man bruger ved konventionel dyrkning, oplyser Emirates.
Bustanicas effektivitet trækker på maskinlæring, kunstig intelligens og avancerede dyrkningsmetoder samt et specialiseret team, der omfatter agronomiske eksperter, ingeniører, gartnere og planteforskere.
Farmens lukkede kredsløb er designet til at recirkulere vand gennem planterne for at minimere vandforbruget og maksimere effektiviteten. Når vandet fordamper, genindvindes det og sendes tilbage i systemet – det sparer årligt 250 millioner liter vand sammenlignet med traditionelt, udendørs landbrug med tilsvarende høstmængde, fremgår det af pressemeddelelsen.
Emirates Flight Catering leverer blandt andet catering til over 100 flyselskaber og hospitality-virksomheder. Hver dag tilbereder virksomhedens 11.000 medarbejdere i gennemsnit 200.000 måltider.
Relaterede artikler:
Emirates i hård kritik af Heathrows kapacitetskrav