Arkivfoto med charterpassagerer i Københavns Lufthavn: Henrik Baumgarten.

Charterarrangører har forslag til genåbningsplan

Der er endnu ingen plan for genåbning af rejser til udlandet. ”Vi har både brug for en genåbningsdato og en genåbningsplan,” lyder det fra charterarrangørernes brancheforening, RID.

Både RID, Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening, og Danmarks Rejsebureau Forening er i løbende dialog med Udenrigsministeriet om snarlig afklaring af, hvornår de danske grænser kan genåbnes.

Som seneste input i dialogen med Udenrigsministeriet, har RID udarbejdet et oplæg til genåbning, der netop er sendt til Udenrigsministeriet.

Baggrunden er pressemeddelelsen fra Udenrigsministeriet den 24. februar, hvor udenrigsminister Jeppe Kofod i forbindelse med forlængelsen af rejserestriktionerne frem til 5. april blandt andet sagde:

”Samtidig er det klart, at med øget brug af test og udrulning af vacciner, både i Danmark og i udlandet, så skabes der gradvist et bedre grundlag for, at der kan åbnes forsigtigt for rejser igen, når denne forlængelse udløber.”

Her er RID’s forslag
Med udkast i de udtalelser har RID sine forslag til, hvordan en sådan forsigtig genåbning kan finde sted på den anden side af påske, oplyser brancheforeningen.

I teksten fra RID til Udenrigsministeriet hedder det blandt andet:

”Der er nu mindre end en måned til den anførte dato, hvor det forventes, at næste fase i genåbningen træder i kraft. I den forbindelse skal vi indtrængende opfordre Udenrigsministeren til at fremkomme med en udmelding om, hvornår Regeringen forventer, at udrejse til nogle lande atter bliver mulig.”

En sådan dato er afgørende for både rejsebranchens planlægning og for de mange danskere, som er i tvivl om, hvordan og hvor de skal tilbringe deres sommer, lyder det fra RID

En kontrolleret genåbning
Der er endvidere behov for en plan for en kontrolleret genåbning for tiden efter 5. april. Gerne en faseopdelt genåbning, der kan bane vej for en mere normal og fri bevægelighed over grænserne. Naturligvis med respekt for de sundhedsmæssige forhold, skriver RID og fortsætter:

”Derfor opfordrer RID nu Udenrigsministeriet til at tage skridt til at orientere branchen og befolkningen om, hvilke tanker Regeringen gør sig om genåbning af rejser til udlandet – både hvad angår principper, kriterier og dato for denne.”

To principper for genåbning
RID opfordrer også til, at der udarbejdes en faseopdelt genåbningsplan for rejser baseret på disse to principper:

1) Det landebaserede princip – 1:1 princippet

Når der lukkes op for, at udlændinge fra specifikke lande kan rejse ind i Danmark, bør danskerne også kunne rejse til de pågældende lande. Dette princip om gensidighed bør være den ene mulighed for, at danskerne kan rejse til de lande og regioner, hvor smittesituationen og vaccinationsudbredelsen betinger en åbning i forhold til indrejse i Danmark.

2) Det individbaserede princip

Danskere, som er vaccineret, og som kan dokumentere dette via et coronapas, bør kunne rejse til udlandet. Der lægges her op til et rejsevejledningsmæssigt paradigmeskift, hvor der i højere grad fokuseres på andre elementer end smitteforholdene på rejsemålet, skriver RID og tilføjer:

”Nemlig på den enkelte rejsendes sandsynlighed for at blive smittet og viderebringe virus til andre. Her synes det ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt forsvarligt at lade vaccinerede danskere rejse til udlandet, da der synes at være evidens for, at vaccinerede personer hverken kan blive smittet eller overføre smitte til andre.”

RID fortsætter: ”I det omfang den nationale genåbning i øvrigt muliggør overværelse af koncerter og større sportsbegivenheder, såfremt man er vaccineret eller bliver testet, bør samme muligheder gives til danske ferierejsende til udlandet. Hvad angår personer, som ikke ønsker eller kan blive vaccineret, herunder børn, bør rejser til udlandet muliggøres forudsat testning ved hjemkomst/indrejse.

Ovennævnte to principper skal ses som samvirkende alternativer, således at rejser til udlandet muliggøres, såfremt forudsætningerne i blot ét af principperne er opfyldt,” lyder ordene fra RID.

Du får som læser adgang til denne historie, der normalt koster penge. Vi håber, at vores artikel kan vise, at vore medier indeholder andet og mere end de nyheder, som du kan læse på gratismedierne. Det er muligt at tegne et abonnement for under to kroner om dagen, så du kan blive klædt på til at følge udviklingen i rejse- og luftfartsbranchen.

 

Relaterede artikler:

UM-direktør: ”Jeg tror det bliver en fasebaseret genåbning”

Rejsebureauforening: Forsinket vaccine er katastrofe

Udenrigsminister signalerer mulig åbning for rejser